Helyi közélet

2017.11.10. 14:41

MNB: a naptári évfordulós kgfb-s ügyfelek november 11-ig kapják meg a jövő évi díjértesítőiket

Budapest - Legkésőbb november 11-ig kell megkapniuk a jövő évi díjukról szóló értesítést azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel rendelkező ügyfeleknek, akiknek december 31-én van a biztosítási évfordulójuk - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

Budapest - Legkésőbb november 11-ig kell megkapniuk a jövő évi díjukról szóló értesítést azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéssel rendelkező ügyfeleknek, akiknek december 31-én van a biztosítási évfordulójuk - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A díjértesítő alapján az ügyfelek december 1-jéig dönthetnek a meglévő szerződésük felmondásáról, az esetleges biztosítóváltásról.

Ha az ügyfelek elfogadják a biztosító ajánlott jövő évi tarifát és tovább fizetik a díjat, szerződésük automatikusan érvényben marad. Amennyiben viszont felmondják addigi kgfb-szerződésüket, akkor írásban kell értesíteniük eddigi biztosítójukat úgy, hogy a pénzintézet legkésőbb 2017 december 1-jén éjfélig megkapja az erről szóló értesítést. Ezután az érintett ügyfelek idén december 31-ig kötelesek új szerződést kötni.

A jegybank közleménye szerint az idén a mintegy 5,1 millió összes magyarországi gépjármű több mint 34 százalékának, mintegy 1,77 millió járműnek a naptári év vége jelenti a kgfb szerződéses évfordulót. Ezen belül a közel 3,5 millió személygépjármű mintegy 32 százaléka, több mint 1,1 millió személyautó esetében a kgfb szerződés december 31-i biztosítási évfordulós.

Felidézték, hogy 2010-től jogszabályváltozás következtében már a szerződés megkötésének dátuma lett a biztosítási évforduló. Az évközi szerződési lehetőség miatt a naptári évfordulós ügyfelek aránya folyamatosan csökken.

Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy ellenőrizzék elektronikus levelezésüket azok az ügyfelek, akik a biztosítójukkal elektronikus szerződést kötöttek, nekik ugyanis a biztosító e-mailben küldi ki a következő biztosítási időszak díjértesítő levelét, és a díjfizetési igazolást, vagy jelzi, hogy ezek az adatok a honlapján elérhetőek.

A magyarországi kgfb-piac 13 szereplőjének díjtarifáit az ügyfelek az MNB honlapján, a Magyar Biztosítók Szövetsége Díjnavigátorán, a biztosítók weboldalain, illetve egyes biztosításközvetítőknél is megtekinthetik, összehasonlíthatják. A közlemény szerint a közvetítői oldalak népszerűségét jelzi, hogy tavaly több mint 400 ezer ügyfél ezeken az online platformokon kötötte meg a szerződést. Ezeknek a portáloknak a működését és kalkulációs pontosságát a jegybank szúrópróbaszerű vizsgálatokkal is ellenőrzi.

Tavaly év végén 287 ezer, két éve 322 ezer ügyfél kötötte át kgfb-szerződését más biztosítóhoz. Az átkötések döntő részét a más piaci szereplő által kínált olcsóbb díj motiválta.

Az MNB fogyasztóvédelmi és prudenciális szempontból is folyamatosan vizsgálja a biztosítók kgfb-díjhirdetéseinek jogszerűségét, és a piaci szereplők ehhez kötődő tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a biztosítók időben, a törvény által előírt módon küldték-e ki a következő biztosítási időszakra vonatkozó díjértesítőiket, és ebben megfelelő tájékoztatást adtak-e az ügyfeleknek - olvasható az MNB közleményében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában