Helyi közélet

2017.11.22. 17:07

Létavértesen ünnepelték a megye napját

Létavértes - Ünnepi megyei közgyűlés volt Hajdú-Bihar megye napjának tiszteletére Létavértesen. A megye napját november 22-én ünnepeljük, hiszen 1698-ban ezen a napon alakult meg a Hajdúkerület. A szokásokhoz híven idén is egész napos programsorozatot tartottak, amelyen díjakat is adtak át.

Létavértes - Ünnepi megyei közgyűlés volt Hajdú-Bihar megye napjának tiszteletére Létavértesen. A megye napját november 22-én ünnepeljük, hiszen 1698-ban ezen a napon alakult meg a Hajdúkerület. A szokásokhoz híven idén is egész napos programsorozatot tartottak, amelyen díjakat is adtak át.

A keleti régiót 1920-ban Trianon miatt szétszedték, ez pedig megyénken olyan sebet ejtett, amelyet a mai napig nem tudtunk begyógyítani – jelentette ki Tasó László államtitkár a megye napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen, Létavértesen. Az elmúlt években azonban sokat tettek annak érdekében, hogy a szétszakítottságot ne érezzék a határon túliak, ebben pedig a határ menti települések is nagy szerepet játszottak.

– Ez az ünnepi alkalom egyben egy megemlékezés és tiszteletadás, hiszen 1698 után lett ez a rész a Hajdúkerület. Sok kiváltságot kaptak akkor az itt élők, nem kellett vámot és egyházadót fizetniük, ami sokat jelentett a közösségnek – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hasonló kiváltságok most is jól jönnének. Ezért fontos az, hogy a megyénket olyan emberek képviseljék, akik együttműködésre, fejlődésre képesek.

A közgyűlés alkalmán a megye kitüntető díjait is átadták, utána pedig kulturális programokkal, a helyi értékekről szóló rendhagyó iskolai órával és kiállítással is várták a résztvevőket.

Ezeket olyan emberek vagy közösségek kapták, akik munkájukkal sokat tettek a megye társadalmi, gazdasági, művészeti, oktatási vagy tudományos fejlődéséért.

Túljutottak a gondokon

Menyhárt Károly, Létavértes polgármestere elmondta, idei házigazdaként próbálják megmutatni, hogy a határ mentén van egy kisváros, amely mindenki sikerének örül, igyekszik segíteni a körülötte lévőkön, és próbál forrásokhoz jutni azért, hogy a lakosoknak megteremtse mindazt, ami a városban tartja a fiatalokat, és odavonzza a máshol élőket. Kifejtette, a megyének, és Létavértesnek is sok nehézségen kellett átmennie az idők során, ám bármilyen gond adódott, azon mindig túljutottak az emberek.

Hála az ősöknek

– Az újrakezdéshez mindig volt erejük az ittenieknek, és ennek köszönhető az, hogy fejlődni tudtunk. Az épített és a természeti örökségeinket őriznünk kell, a föld erejét és szeretetét pedig óvnunk kell, hiszen a jórészt mezőgazdaságból élő létavértesiek csak így boldogulhatnak – jelentette ki a polgármester. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, igazán kiváltságos az, hogy a megye napjáról meg tudnak emlékezni, hiszen ennek az az üzenete, hogy bízzunk az életben. Az elődeink ugyanis bíztak ebben, és hozzátettek ahhoz, hogy ma ünnepelni lehessen. – Országunk sok nehézségen ment keresztül a történelem folyamán, de az őseink mindvégig harcoltak azért, hogy a népünk megmaradjon. A Hajdúkerület megalakulásában fontos szerepet töltött be a református vallás, ami a magyar nyelv használatát is elhozta. Ekkor ugyanis a templomokban már magyar nyelven tartottak misét. Később ez vezetett a magyar nyelv hivatalossá tételéhez. Az elődeink tehát kitaposták számunkra az utat, amelyért hálával tartozunk.

– Mindig vannak olyanok, akik sokat tesznek azért, hogy erősítsék a közösséget. A most kitüntetettek mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy a megyénk értékeit növelni tudják. A megyénket folyamatosan erősíteni kell, hogy a térség és Debreceni is be tudja tölteni azt a szerepet, amelyet szántunk neki. Meg kell mutatnunk, hogy jó itt élni, valamint a hagyományainkat is meg kell ismertetnünk, amelyeket nemcsak védeni fogunk, hanem meg is fogjuk élni.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában