Helyi közélet

2017.11.16. 19:57

Időjárás-jelentés - 2017. november 16.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részén az átlagosnak megfelelő, viszonylag eseménytelen időjárás a jellemző. Észak-Európában erős nyugati áramlás mellett egymást követik a frontok, de ezek jelentős csapadékot csak Norvégia nyugati partjainál okoznak. Az Ibériai-félszigettől az Alpok térségén át egészen a Kelet-európai-síkságig leszálló légmozgás alakítja az időjárást. Emiatt jellemzően többet süt a nap, de a kevés felhő miatt az éjszakák hidegebbek; a skandináv államok mellett ezeken a tájakon mérik a legalacsonyabb - fagypont alatti - hőmérsékletet a hajnali órákban. A legmagasabb nappali hőmérsékletet, 24 fokot Athénban, a legkisebb maximumot, -16 fokot pedig a skandináv hegyekben mérik. A Földközi-tenger középső medencéjében már napok óta örvénylő ciklon viszont változatos és néhol veszélyes időjárási körülményeket okoz. Az adriai hegyekben bóra és nagy havazás, Olaszországban zivatarok és tornádó, Görögországban villámárvíz és sárfolyás alakult ki, utóbbi jelentős károkat okozott. Hazánk időjárását péntek estig a tőlünk északnyugatra húzódó frontrendszer, valamint az említett mediterrán ciklon közös áramlási rendszere alakítja, a borult ég mellett egyre többfelé alakulhat ki eső.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Estig az addig még gyengén és közepesen felhős északkeleti tájakon is - az ország többi részéhez hasonlóan - erősen felhős vagy borult lesz az ég. Éjszaka és péntek napközben is marad a túlnyomóan borult idő, hajnalra főként az ország déli felén több helyen párássá válhat a levegő. Csütörtökön csak néhol, nagyobb eséllyel az ország délnyugati felén lehet kisebb csapadék, majd pénteken már egyre többfelé, legkisebb valószínűséggel a Tiszántúlon várható gyenge-közepes intenzitású eső. Éjszaka a változó irányú szél mérsékelt marad, pénteken már az északnyugatira forduló szelet kísérhetik néhol élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 6 fok között alakul, a fagyzugos északkeleti területeken azonban -1, -2 fokot is mérhetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 4 és 10 fok között valószínű, délkeleten lehet a legenyhébb az idő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában