Helyi közélet

2017.11.27. 14:51

Fazekas Sándor miniszterrel beszélgettünk a füredi böllértalálkozón

Tiszafüred - A disznótoros ételek eddig nem kaptak kellő hangsúlyt a hagyományőrzésben – véli Fazekas Sándor.

Tiszafüred - A disznótoros ételek eddig nem kaptak kellő hangsúlyt a hagyományőrzésben – véli Fazekas Sándor.

Komoly összegekkel tudja támogatni a Földművelésügyi Minisztérium a hagyományőrző rendezvényeket, és ebből Hajdú-Bihar sem marad ki. Ráadásul megyénk gazdag az ilyen programokban – ezt Fazekas Sándor miniszter válaszolta a Napló kérdésére, amikor Tiszafüreden, az ott először megrendezett disznótoros- és pálinkafesztiválon kérdeztük a programok támogatásáról, a hungarikumokról szombaton.

A tiszafüredi rendezvény több milliós támogatást kapott. A hajdú-bihari hagyományőrző programok is számíthatnak hasonló segítségre?

Fazekas Sándor: A Földművelődésügyi Minisztérium több alapból is tudja a hagyományőrző programokat segíteni. Itt van például a minden évben kiírt Hungarikum pályázat; és ebben a különböző gasztronómiai rendezvények, kulturális és művészeti programok támogatása is szerepel. Emellett vannak más keretek is, amelyekből segítjük ezeket a rendezvényeket. Ilyen szempontból gazdag Hajdú-Bihar. A hungarikumokat, a kiemelkedő védett értékeket, a helybeli különlegességeket magukba foglaló rendezvényeket is tudjuk segíteni. Ezek az események az elmúlt években örvendetesen megerősödtek.

Bővülhet-e tovább a hungarikumok köre? Milyen célirányok vannak még ezen a téren?

Fazekas Sándor: A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei. Úgy látom, hogy már nagyobb bővülésre nem lehet számítani, a legfontosabb védendő értékek már benne vannak a törvény által meghatározott minőségi körben, de a magyar értéktár és az egyes ágazati értéktárak még bővülnek.

Szerte a vidékünkön zajlanak hagyományőrző disznótorok. A vidéki életben meghatározó eseménynek vannak-e még az értéktárba be nem vont elemei?

Fazekas Sándor: Szerintem még vannak föltáratlan részek, például a gasztronómiai vonatkozásban. A disznótoros ételek közé tartoznak azok a sütemények, amelyek eddig nem kaptak kellő figyelmet. Például a tepertős pogácsa, a hájas sütemények. Aztán itt vannak a disznótorokhoz fűződő népszokások. Folytatva azzal, hogy régen a disznótorban citerazene, hegedűmuzsika is volt, és népdalokat énekeltek a nagy családi összejövetelen, amely egyben ünnep is volt. Meséltek, előkerültek a háborús történeteket is, tehát megvolt az esemény szellemi közege is.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában