Helyi közélet

2017.11.24. 07:39

Drágábbá válik jövőre az utazás és a parkolás Debrecenben

Debrecen - Emelkednek a DKV viteldíjai és a kiemelt övezetben többet kell majd fizetni a parkolásért.

Debrecen - Emelkednek a DKV viteldíjai és a kiemelt övezetben többet kell majd fizetni a parkolásért.

  • Jóváhagyta a debreceni önkormányzat közgyűlése azt az előterjesztést mely szerint a jövő évtől átlagosan 2,4 százalékkal növeli a DKV a menetjegyek és a bérletek árát. A legtöbbek által vásárolt arcképes havi bérlet 6 500 forintról, 6 600 forintra, a tanuló havi kombinált bérlet 3 700-ról, 3 800 forintra drágul. Az elővételben megvehető, most 320 forintba kerülő menetjegy ára 330 forintra növekszik.
  • A parkolásért is kicsivel többet kell majd fizetni az új évtől. A kiemelt várakozási övezetben 440 forintról 480 forintra változik a tarifa. Ezzel párhuzamosan 9 utcát – az ott lakók kérésére – besorolnak a fizetős zónába.
  • A településkép védelmére hivatkozva arról is döntött a közgyűlés, hogy adót vetnek ki az óriásplakátokra. Ennek mértéke évente maximum 12 ezer forint lesz négyzetméterenként.
  • Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek adja el az önkormányzat az Erzsébet utcai volt bölcsődét.
  • Szokatlanul sok, összesen 37 napirendi pontról tárgyaltak az önkormányzati képviselők a debreceni önkormányzat közgyűlésén, csütörtökön.
  • A Jobbik ellen irányul?

    Az óriásplakátokat azért akarják megadóztatni, mert a Jobbik ilyen plakáthelyeket szerzett meg a közelmúltban. Ennek a rendeletnek a megalkotására valószínűleg a kormány adott utasítást."

    Ezt Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezetője jelentette ki az 5 négyzetméternél nagyobb plakátokat sújtó helyi adó bevezetéséről szóló vitában. Ezért az új rendelet ideiglenes felfüggesztését kérte. Papp László polgármester cáfolta, hogy központi utasításra cselekednének. Szavai szerint az ilyen óriás hirdetmények „torzítják a városképet”, és már több éve „harcolnak” ezek ellen, sokat leszedettek.

    – Azzal egyetértek, hogy szabályozzuk az óriásplakátok kihelyezését. De az nem lehet vezérelv, hogy mindig a tulajdonosi kör határozza meg, éppen milyen törvényt hozzunk. A kormányváltás után ezeket a rendeleteket majd megszüntetik – mondta a vitában az MSZP-s Madarasi István képviselő.

    A végül 24 igen és 8 nem szavazattal elfogadott rendelet értelmében az új helyi adó mértéke legfeljebb 12 ezer forint lesz négyzetméterenként évente, mely összeget a plakáthely tulajdonosának kell kifizetni.

    A következő napirendi pont tárgya az volt: a debreceni temetőket üzemeltető AKSD Kft. azt kérte az önkormányzattól, hogy az idei két és fél százalékos infláció miatt járuljanak hozzá a temetői díjak ilyen mértékű emeléséhez. Ezt elfogadták a képviselők, de a fideszes Mazsu János megjegyezte, lenne mit fejleszteni a temetők információs rendszerein, internetes oldalain.

    Többe kerül a bérlet és a jegy

    A meghozott döntések közül a legtöbbeket valószínűleg a DKV jegy- és bérletáremelési kérelmének elfogadása érint. Eszerint januártól, a legtöbbek által vásárolt arcképes havi bérlet 6 500 forintról, 6 600 forintra, a tanuló havi kombinált bérlet 3 700-ról, 3 800 forintra drágul. Az elővételben megvehető, most 320 forintba kerülő menetjegy ára 330 forintra növekszik, míg a tömbjegy ára 3 200 forintról 3 300-ra emelkedik. A fél hónapra érvényes bérlethez 4 200 helyett 4 300-ért, az éveshez 71 500 helyett 72 ezerért lehet majd hozzájutni. A nyugdíjas havi kombinált béreltért 3 700 helyett 3 800-at, a kisgyermekes havi bérletért 3 690 helyett 3 790-et, az arckép nélküli kombinált, összvonalas bérletszelvényért 19 500 helyett 19 800 forintot kell majd fizetni.

    A legnagyobb mértékű drágulás az arcképes utazási igazolvánnyal és diákigazolvánnyal együttesen érvényes kiegészítő bérletszelvények havi díjában várható. Ezen belül a tanuló havi kiegészítő kombinált bérletszelvény ára 3 200-ról 3 400-ra, a kombinált általános kiegészítő bérletszelvényé pedig 4 200 forintról 4 400-ra nő.

    A DKV idei könyveléséből egyébként az derül ki, hogy a tanulóbérletek értékesítésében az elmúlt években tapasztalt csökkenés megállt, az általános bérletek és jegyek esetében növekedés, a kiegészítő tanuló- és nyugdíjasbérletek tekintetében csökkenés figyelhető meg.

    Újabb utcákat soroltak be

    A parkolásért is kicsivel többet kell majd fizetni januártól kezdve. A kiemelt várakozási övezetben 440 forintról 480 forintra változik a tarifa. Ezzel párhuzamosan 9 utcát – az ott lakók kérésére – besorolnak a fizetős zónába.

    Ennek értelmében  január 1-től az alábbi közterületeket – lakossági kérésre – sorolják be az I-es parkoló övezetbe: Ajtó utca (33 parkolóhely), Cegléd utca (34 parkolóhely), Haláp utca (37 parkolóhely), Kazinczy utca (18 parkolóhely), Kígyó utca (50 parkolóhely), Szombathi István utca (93 parkolóhely), Teleki utca (120 parkolóhely), Vígkedvű Mihály utca Haláp utca és Szent Anna utca közötti szakasza (90 parkolóhely), Zöldfa utca (25 parkolóhely).

    A vitában a polgármester hangsúlyozta: elektronikus információs táblák kihelyezésével is igyekeznek majd az autósokban tudatosítani, hogy a belvárosi mélygarázsokban olcsóbban lehet parkolni, mint a felszínen, ráadásul ott általában vannak szabad helyek is.

    A város széli P+R parkolók esetleges kijelölésével kapcsolatban Papp László elmondta, egyelőre ilyen kialakítására a repülőtértől északra eső beépítetlen területen lát lehetőséget.

    Kell-e ilyen áron nemzetközi iskola?

    Hosszú vitát folytattak a Pallagra tervezett, angol nyelvű nemzetközi iskola üzleti tervéről. Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen képviselője arról beszélt: az intézményben a tandíj egy középfokú diák után évente 4 millió 700 ezer, egy óvodás esetében 2 millió 400 ezer forint lesz. Az ott dolgozó magyar pedagógusok bruttó 711 ezer forintot, a külföldi tanárok több mint 1 millió forintot fognak keresni. Furcsának találta, hogy a városnak az intézményt az első 4 évben 800 millió forinttal kell támogatnia. Az üzleti terv szerint ugyanis 2023-ra érik csak el az 500-as diáklétszámot, mely után nyereségessé válnak. Azt kérte, hogy ha ez nem sikerül, az önkormányzat ne adjon nekik több anyagi segítséget. (Ezt nem fogadta el a közgyűlés.)

    – Hiszek abban, hogy ez a fejlesztés Debrecen számára kiemelten fontos. Fontosabb, mint például a strand felújítása vagy a főpályaudvar megépítése – jelentette ki Papp László polgármester; véleménye szerint Debrecen további fejlődésének záloga egy ilyen intézmény léte.

    A nemzetközi iskola üzleti tervét végül a többség jóváhagyta.

    [related-post post_id="3602099"]

    Eladják az egykori bölcsődét

    Ugyancsak elfogadták azt a tervet, mely szerint a debreceni önkormányzat felújítaná, fejlesztené a 33-as főút részét képező Füredi út és a Sinai Miklós utca csomópontját. Mivel a Füredi út állami tulajdonú, konzorciumi szerződést kötnének erről az utat kezelő állami közútkezelővel.

    Az egyik utolsó szavazással úgy döntöttek, hogy az évek óta üresen álló Erzsébet utca 36. szám alatti volt bölcsődét 80 millió forintért az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek értékesítik.

    HBN-OCs

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában