Helyi közélet

2017.10.27. 18:33

Öt katona sírját állították helyre Pocsajban

Pocsaj - Százhuszonkilencen vesztették életüket, vagy szereztek maradandó sérülést a nagy háborúban.

Pocsaj - Százhuszonkilencen vesztették életüket, vagy szereztek maradandó sérülést a nagy háborúban.

Az első világháborúban harcolt magyar katonák felújított hadisírjait szentelték meg ünnepélyes keretek között a régi pocsaji református temetőben a napokban. Egy pályázatnak köszönhetően sikerült felújítani öt pocsaji, első világháborúban elhunyt hős sírját.

Böszörményi József, a pályázat írója és koordinálója ünnepi beszédében elmondta, hogy még az I. világháború ideje alatt törvényt hoztak a hősi halottakról való megemlékezésről, miszerint:

Őrizze meg a késő utókor hálás kegyelettel azok áldott emlékezetét, akik életükkel adóztak a veszélyben forgó haza védelmében. Minden község, város, anyagi erejének megfelelően méltó emléken örökítse meg mindazoknak nevét, akik lakói közül a most dúló háborúban a hazáért életüket áldozták.”

Akkor 129-en vesztették életüket vagy szereztek maradandó sérülést a nagy háborúban. A Szabadság téren álló I. világháborús emlékművön olvasható a pocsaji katonák nevei, akik életüket áldozták hazájukért. Közülük mára csak öt katonának található a sírja a régi református temetőben: Kocsi Gyula – „Gyalogos”, Kövesdi Imre – „Tüzér”, Faragó Kálmán – „Népfelkelő”, Barta Károly – „Honvéd”, Kiss Gyula – „Vadász”. A sírokat a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával sikerült felújítani, a sírköveken a munkálatokat Szána Lajos helyi lakos végezte.

Koszorúztak az intézmények

A megemlékezésen részt vett a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekara, a Díszőrség tagjai, a hagyományőrző növendékei, valamint Vitányi István országgyűlési képviselő. Lovász Márton református lelkipásztor ünnepi áhítata után Halász Zsigmondné katonaénekét hallhatták. A község intézményeinek képviselői koszorúikat, az emlékezők pedig egy-egy szál virágot helyeztek el a sírokon.

HBN–NKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában