Helyi közélet

2017.10.06. 13:45

Fotók: Az aradi vértanúkra emlékeztek Debrecenben

Debrecen - Két helyszínen tartottak megemlékezést a 13 honvédtábornok kivégzésének évfordulóján.

Debrecen - Két helyszínen tartottak megemlékezést a 13 honvédtábornok kivégzésének évfordulóján.

A szabadság hívó szavára összeálló magyar hadsereg 1849. tavaszán komoly sikereket ért el az ellene támadó, a korabeli Európa legjelentősebbnek tartott hadseregével szemben – emlékeztetett dr. Mazsu János, a debreceni önkormányzat közgyűlésének képviselője, tanácsnok a Nagysándor József honvédtábornok debreceni kőhalmánál rendezett pénteki megemlékezésen. A szónok elmondta: a tavaszi hadjárat sikerei megalázó helyzetbe hozták a Habsburg uralkodót, aki úgy döntött, hogy a magyar alkotmányos rend megdöntésére orosz segítséget kér. A szabadságharc leverése után a zsarnokság, az önkényuralom durva megtorlása következett. – Nem csupán halálra ítélték az aradi várbörtönben fogva tartott 13 honvédtábornokot, hanem becsületüket is el akarták venni tőlük azzal, hogy nem golyó-, hanem kötél általi halálra ítélték őket – jelentette ki Mazsu János.

Fotó: Molnár Péter

A Péterfia utcai toborzóiroda előtt tartott másik megemlékezésen dr. Lippai Péter ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárának parancsnokhelyettese elmondta: ugyancsak 1849. október 6-án hajtották végre Pesten a gróf Batthyány Lajos miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. Hangsúlyozta, hogy valamennyi aradi vértanú ugyanazért: a polgárosodásért, a függetlenségért, a szabadságért, az utókorért és a jövő nemzedékeiért harcolt.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában