Helyi közélet

2017.10.13. 13:22

Falitükör és domborkép ajándékba

Téglás - A két tárgy feltehetően a kastélyból került ki évtizedekkel ezelőtt az államosítás idején.

Téglás - A két tárgy feltehetően a kastélyból került ki évtizedekkel ezelőtt az államosítás idején.

Rendhagyó helyen, a Degenfeld-Schomburg Kastélyban tartotta taggyűlését a Bek Pál Kertbarátkör Egyesület a napokban. A helyszínválasztás apropóját egy különleges esemény adta, ugyanis Fejszés Imre, a kertbarátkör elnöke két értékes tárggyal ajándékozta meg a kastély tulajdonosi cégcsoportját. A vadászjelenetet ábrázoló domborkép és az antik falitükör feltehetően a Degenfeld család tulajdonában álltak, és a háború utáni államosítást követően kerültek el a kastélyból. Fejszés Imre a háza padlásán találta meg ezeket a – jelenleg restaurálásra szoruló – berendezési tárgyakat, melyeket példaértékű kezdeményező szándékkal ajánlott fel a kastély jelenlegi tulajdonosának.

Példaértékű

A Degenfeld-Schomburg Kastély tulajdonosi cégcsoportját képviselő Miklóssy Máté ügyvezető örömmel fogadta az ajándékot, és hangsúlyozta: számít a lakosság segítségre abban, hogy a kastély berendezési tárgyait a nemesi családtól származó eredeti elemek is gazdagíthassák. Nagyon fontos a jó kapcsolat a helyi lakosság, a városvezetés és a jelenlegi tulajdonosok között, hiszen Téglás egyik büszkesége a Helyi Értéktárban is szereplő Degenfeld-Schomburg Kastély, amely komoly műemléki és turisztikai vonzerővel bír.

A Bek Pál Kertbarátkör, mely az építtető, földmérő Bek Pál nevét viseli, kimagasló példával jár elöl a kastély és a település együttműködését támogató közösségi kezdeményezésben.

HBN–Tompa Tibor Csabáné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában