Helyi közélet

2017.09.20. 14:29

Debrecennek előnyt jelent, ha tudatos lakosai vannak

Debrecen - Egyre többen vannak, akik rossz pénzügyi döntéseik okán kerülnek bajba. Azért, mert nem tájékozódnak egy hitel, egy befektetés előtt. Az ezzel kapcsolatos segítségnyújtásokról tartottak sajtótájékoztatót szakemberek szerdán. Egy élhető városhoz hozzátartozik a lakosok felelős pénzügyi döntése is – hangzott el.

Debrecen - Egyre többen vannak, akik rossz pénzügyi döntéseik okán kerülnek bajba. Azért, mert nem tájékozódnak egy hitel, egy befektetés előtt. Az ezzel kapcsolatos segítségnyújtásokról tartottak sajtótájékoztatót szakemberek szerdán. Egy élhető városhoz hozzátartozik a lakosok felelős pénzügyi döntése is – hangzott el.

A tudatosság felé terelnének

– A Magyar Nemzeti Bank egyik legfontosabb célkitűzése a hazai pénzügyi kultúra általános fejlesztése, hiszen sokan az alapvető dolgokkal sincsenek tisztában. Például azzal sem, miként működik egy hitelkártya, milyen kockázata van egy kölcsönnek, vagy mi a kamat. Ezért igyekszünk mindenben a fogyasztók segítségére lenni, a tudatosságra nevelni őket. Különböző pénzügyi ismeretekkel foglalkozó füzeteket szerkesztünk, alkalmazásokkal, oktatófilmekkel és médiakampányokkal próbáljuk fejleszteni a pénzügyi tudatosságot – hangsúlyozta Szabó József, a jegybank pénzügyi fogyasztóvédelmi központjának igazgatója. Morvai Gábor, a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat vezető koordinátora kifejtette, kérdés vagy panasz esetén gyors és hasznos tanácsokat nyújtanak a fogyasztóknak. A megyében jelenleg Debrecenben folyamatosan, valamint Berettyóújfaluban havonta kétszer lehet igénybe venni a személyes tanácsadást, de telefonon is állnak az ügyfelek rendelkezésére.

Fotó: Matey István

Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke hozzátette: a cívisvárosban már 6 éve működik ilyen iroda, és több ezer esetben voltak mások hasznára. Ő maga azt tanácsolja, ne csak akkor keressék fel őket, mikor már baj van, hanem még azelőtt, hogy meghoznak egy fontos pénzügyi döntést.

Nem csak a bíróságon

– A Pénzügyi Békéltető Testület 2011-ben jött létre, célunk a fogyasztók és a pénzügyi szolgáltatók közötti jogviták békés, peren kívül rendezése a felek által. A 2008-as gazdasági válság után fontosnak éreztük, hogy megalakuljon egy szervezet, amelyik egyezségre törekszik a szemben álló felek között. Az elmúlt évek során több mint 26 ezer esetben tudtunk végrehajtani szembesítéseket – jelentette ki Kovács Erika. A Pénzügyi Békéltető Testület elnöke arra biztatja a fogyasztókat, hogy elsősorban hozzájuk és ne a bírósághoz forduljanak, hiszen jogi és pénzügyi szakemberek is segítenek az ügyrendezésben.

A város hasznára is válik

Szikora Veronika dékán – Debreceni Egyetem Állam-és Jogtudományi Kar – fontosnak tartja a tudatosságot, éppen ezért az egyetemen arra törekszenek, hogy a diákok pénzügyi ismeretekkel rendelkezzenek, mire kikerülnek a felsőoktatásból. A jogi karon külön hangsúlyt fektetnek a pénzügyi fogyasztóvédelemre, éppen ezért örömmel fogadta, hogy a békéltető testület gyakorlati helyeket ajánlott fel a hallgatóik számára.

Debrecen számára mindenképpen előnyt jelent, ha tudatos lakosai vannak."

– A városvezetés is fontosnak tartja az erre való nevelést, a tanácsadó irodának is örülünk. Minél élhetőbb városra törekszünk, ebbe pedig beletartozik az is, hogy az emberek jól kezeljék a pénzügyeiket.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában