Helyi közélet

2017.09.15. 10:08

Hajdúsági minőség: megyénkbe ért a Coop Rally

Hajdúböszörmény - A COOP üzletlánc a Kőröstej Csoport gyárában is felhívta a figyelmet a minőségi magyar élelmiszerekre.

Hajdúböszörmény - A COOP üzletlánc a Kőröstej Csoport gyárában is felhívta a figyelmet a minőségi magyar élelmiszerekre.

Albertirsáról indult, Hajdú-Biharba ért csütörtökön a XII. Coop Rally, vagyis idén immár 12. alkalommal valósul meg a hazai élelmiszergyártás legnagyobb ünnepe, a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást középpontba állító, éves hagyományos szakmai program. A COOP beszállító partnereivel összefogva ismét szeretné felhívni a figyelmet az ország élelmiszeriparának ma is élő értékeire, a hazai gyártás megtartásának és erősítésének fontosságára. A cél a tradíciókra épülő korszerű és versenyképes élelmiszer-előállítás bemutatása.

Az idei szakmai programon 115 élelmiszeripari, kiskereskedelmi, szolgáltató cég csapata több mint 100 autóval Magyarország északkeleti régiójába látogat el szeptember 14–15-én. A résztvevők a hazai élelmiszer-kereskedelmi piacon évi mintegy 2 000 milliárd forintot kitevő termékértékesítést, és a COOP Csoporttal együtt több mint 50 ezer munkavállalót képviselnek. A verseny fővédnöke ezúttal is dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter – mondta el Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója, a rally csütörtöki, hajdúböszörményi megállóján.

A világ minden tájára

A Kőröstej Csoport hajdúböszörményi üzeme remekül bemutatja azokat a jó példákat, amikre szeretnék felhívni a figyelmet – fogalmazott Tóth Géza. A Kőröstej Kft. 1991-ben alakult, mára Magyarország legnagyobb sajtgyártó vállalatává vált. A hajdúböszörményi üzeme gyártja a kashkavalt, a trappistát, a mozzarellát, labneh-t (joghurtsajtot), vaj­krémet, sajtkrémet, mascarponét, körözöttet, ricottát. Forgalmának kétharmada az exportpiacokról származik: 42 országba értékesíti termékeit. Jellemzően a Közel-Kelet országaiba, de Európa szinte minden országában is jelen vannak. 143 féle sajtjuk van, mert minden nemzet ízlésének szeretnének, és meg is tudnak felelni.

Fotó: Matey István

A társaság tulajdonosa, dr. Riad Naboulsi Magyarországot a hazájaként szereti, és küldetésének tekinti a magyar élelmiszerek külföldi piacokra juttatását és a magyar gyártási minőség külföldön történő megismertetését. A szakember kiemelte: a Kőröstej Csoport 400 dolgozónak ad munkát Böszörményben, s itt található a világ legnagyobb kashkaval-üzeme, tehát ők a világ legnagyobb sajt­exportőrei.

Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elismerően szólt a minőségi élelmiszerek fogyasztói igényekhez való igazításáról, s elmondta, hogy hazánk sajt- és túróexportjának 43 százaléka az arab világ felé megy, amihez a Kőröstejnek igen nagy köze van, hiszen pozitívan járul hozzá az agrár-külkereskedelmi mérleghez. A sajt- és a tejipar fontos ágazat hazánkban, hiszen 280 milliárd forint árbevétellel bír; s még a tejpiaci válság idején is növekedést tudott elérni. Az export 22,5, a hazai értékesítés pedig 6,5 százalékkal nőtt – emelte ki.

A magyar termék, a magyar viselet és a magyar tánc csodásan megfér egymással, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a fergeteges hangulat, ami a rally böszörményi állomásán, egyebek közt a Bocskai Néptáncegyüttes tagjainak jóvoltából is fogadott.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában