Helyi közélet

2017.08.06. 12:57

Szépséges idő

<em>Minden kornak megvan a maga szépsége –tartják a bölcsek. Az öregségnek is. Biztosan, de azért túl hosszú felsorolást ne várjanak tőlem, már ami az öregkor szépségeit illeti. Meglátásom szerint az életvitelben megjelenhető szépség leginkább az egészségtől függ. Mert ugyebár jön vagy folytatódik a csontritkulás, jelentkeznek a prosztatabántalmak, esetleg magas vérnyomás, netán cukorbetegség. Ezek ugyan önmagukban nem halálos betegségek, de arra alkalmasak, hogy megkeserítsék a mindennapi életvitelt</em>. Réti János írása.

Minden kornak megvan a maga szépsége –tartják a bölcsek. Az öregségnek is. Biztosan, de azért túl hosszú felsorolást ne várjanak tőlem, már ami az öregkor szépségeit illeti. Meglátásom szerint az életvitelben megjelenhető szépség leginkább az egészségtől függ. Mert ugyebár jön vagy folytatódik a csontritkulás, jelentkeznek a prosztatabántalmak, esetleg magas vérnyomás, netán cukorbetegség. Ezek ugyan önmagukban nem halálos betegségek, de arra alkalmasak, hogy megkeserítsék a mindennapi életvitelt. Réti János írása.

A csontritkulás sajnos olyan, amilyen, legfeljebb balettben a csontritkulásosok kihagyják a nehezebb elemeket. A prosztatával megismerhető hazánk összes nyilvános WC-je, esetleg néhány külföldi is. A magas vérnyomással csínján kell bánni, mert bármi felviheti, és kész a baj, a cukorbeteg meg nem ehet egy fagylaltot sem kockázat nélkül. Hát élet ez így? Ugye nem igazán.

Jó, persze vannak a nyugalmas séták, az unokázás, meg a haverral ki lehet menni a meccsre. Mármint, ha érdemes! Meg a tévében is mehet jó műsor vagy film, és lehet valamelyik kedvenc kajánk az ebéd. Magam a rántott csirkémet szó nélkül odaadnám egy tányér túrós csuszáért, de jó a laska tészta is. Szóval van öröm, csak győzzük megélni…

De az igazi a napokban ért: mivel már szinte minden könyvemet kiolvastam, ami nem kézikönyv és kiolvasható, sőt van, amelyiket másodszor is. Például a Csuzimát, mert a hajókon játszódó, tengeri csatákról szóló könyveket különösen szeretem, de most már a vége felé járok a készletnek, ezért elhatároztam, hogy újra beiratkozom a könyvtárba, és onnan majd válogatok kedvemre. De ahhoz be kell újra iratkozni – valamikor tagja voltam és sokat jártam könyvtárba, de hol van már a tavalyi hó? –, ami viszont költséggel jár, és meg kell gondolni, hogy a nyugdíjhoz képest mikor megy újra beíratni magát az ember.

Gondoltam, felhívom őket telefonon és megérdeklődöm, hogy mire készüljek. Kedves, előzékeny női hang kezdené sorolni, hogy mi mennyi, amikor hozzáteszi, hogy 70 fölött már nincs beiratkozási díj, vagyis a könyvtár használata ingyenes. Hetven felett.

Amikor letettem a telefont, elgondolkodtam, és megállapítottam, hogy az öregkornak tényleg lehetnek szépségei is. Most készülök a könyvtárba, hogy újra tagja legyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában