Helyi közélet

2017.08.24. 10:07

Együtt szórakoztak a csökmőiek

Csökmő - A forróság és a környékbeli rendezvények sokasága miatt napközben a szokottnál kevesebben látogattak ki a 26. Sárkány-nap programjaira, ám estére annál jobb buli kerekedett.

Csökmő - A forróság és a környékbeli rendezvények sokasága miatt napközben a szokottnál kevesebben látogattak ki a 26. Sárkány-nap programjaira, ám estére annál jobb buli kerekedett.

A hétvégi rendezvény kapcsán igazi látványosságnak számított, hogy a Csökmői Ifjúsági Zenekar szokásos zenés ébresztője és a nagy sárkányt húzó legényeken túl megjelent a kisebbek „gyereksárkánya”. A kirakodóvásár mellett mazsorettcsoportok, komédiások, vándormutatványosok igyekeztek lekötni az érdeklődőket, Bozsek Márkkal és Nagy Szilárddal (X-Faktor) együtt. Mellette ingyenes egészségügyi szűrőbusz állt rendelkezésre, a faluházban véradás folyt, míg a sportpályán öregfiúk-találkozónak drukkolhattak. A nap végéhez közeledve Kis Grófo, Polgár Peti, Wolf Kati és a Hevesi Happy Band már igazi tömeget vonzott, majd tűzijáték szórakoztatta a „sárkány parti” résztvevőit.

Rút átverés

A Sárkány-nap tulajdonképpen a csökmői falunap, amit 1991. óta ünnepelnek e néven. Eredete, mint a település honlapján olvasható, 1773-ig nyúlik vissza a legendárium szerint, a történet hőse Csuba Ferkó. A fáma szerint az adókat nyögő csökmőiek is szerettek volna úgy élni, mint a Kissárét mocsárvilágában vadászgató uraságok. Ezt a vágyukat használta ki a békési szélhámos, Csuba, aki a falu alatti domboldalban csontokat, köveket ásott el, majd azt állította a csökmőieknek, hogy kincset őriz a föld, ám egy rettenetes sárkány őrzi. Ötszáz forintért azonban megkötözi a bestiát, ajánlotta, s a falubelieké a vagyon.

Az alku megköttetett. Csuba csele az volt, hogy a kötél végét egy rekettyére kötötte, aminek ágaira üres kannát illesztett. A szélfúvástól a kanna úgy bömbölt, mintha egy sárkány ordítana. A csaló a kötél másik végére felsorakoztatta a település fő embereit, akik húzni kezdték a nem létező sárkányt. Ekkor hangzott el Csubától az a máig fenn maradó mondat, miszerint „Úgy húzzák emberek azt a kötelet, hogy nagyon vigyázzon magára, aki már hált más asszonyával, mert az ilyet felfalja a sárkány.” Ekkor egy ember kivételével mindenki elfutott. Csuba kihasználva a riadalomtól egy helyre összegyűlt férfiak távollétét, elillant a pénzzel. A csökmői sárkányhúzás periratai ma is hiánytalanul megvannak a Gyulai Állami Levéltárban.

HBN–B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában