Helyi közélet

2017.08.25. 07:40

Díszpolgári cím az egyetemtől: csak az kérdés, Putyin hol, mikor veszi át

Debrecen - Civis Honoris Causa címet adományoz Vlagyi­mir Vlagyimirovics Pu­tyin­nak, az Orosz Föderáció elnökének a Debreceni Egyetem. Az intézmény Szenátusa augusztus 18-án döntött erről – <a href="/civis-honoris-causa-cim-vlagyimir-putyinnak-a-debreceni-egyetem-kozlemenye/3592377" target="_blank">tájékoztatta</a> lapunkat az egyetem sajtóirodája. A közlemény szerint: „mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II program megvalósításában”.

Debrecen - Civis Honoris Causa címet adományoz Vlagyi­mir Vlagyimirovics Pu­tyin­nak, az Orosz Föderáció elnökének a Debreceni Egyetem. Az intézmény Szenátusa augusztus 18-án döntött erről – tájékoztatta lapunkat az egyetem sajtóirodája. A közlemény szerint: „mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks II program megvalósításában”.

„A Civis Honoris Causa cím azon belföldi vagy külföldi személynek adományozható, aki kimagasló közéleti vagy művészeti tevékenységet fejt ki, valamint munkásságával, erkölcsi vagy anyagi támogatásával segítette az egyetem vagy annak valamely szervezeti egysége jó hírnevének az erősítését.” Ennek szellemében döntött múlt pénteki ülésén a Debreceni Egyetem szenátusa a cím odaítéléséről Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A Civis Honoris Causa latinul tiszteletreméltó polgárt jelent, azaz nem teljesen pontos a díszpolgár fordítás, de a köznyelvben az utóbbi terjedt el.

Az első hallásra meglepő hír értelmet nyer az egyetem közleményéből: „A Debreceni Egyetem és a Roszatom közötti stratégiai szerződés rögzíti: az intézmény részt vesz a beruházás szakember-utánpótlásának képzésében. További célkitűzésként szerepel az orosz partner érdekkörébe tartozó szervezetekkel közös kereskedelmi projektekben való részvétel közös vállalatok létrehozása útján, olyan területeken, mint a nukleáris orvoslás, különböző betegségek diagnosztikája és kezelése, diagnosztikus és terápiás felhasználású radioaktív izotóp-készítmények, tudományos célokat szolgáló radiofarmakonok, az orvosi, valamint élelmiszeripari izotóptechnológia tárgykörébe tartozó gépek, berendezések fejlesztése, gyártása, valamint forgalmazása.

A Debreceni Egyetem és a Roszatom közötti együttműködést június 19-én, Moszkvában, az ATOMEXPO kiállításon írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Alexander Merten, a Rusatom Nemzetközi Hálózat elnöke… ”

A Népszava csütörtökön arról írt, hogy az eredeti tervek szerint Putyin az egyetemen vette volna át a kitüntetést, de váratlanul lemondta a debreceni utat arra hivatkozva, hogy a budapesti judo világbajnokságra akar koncentrálni. A címet hétfőn adták volna át, de így valószínűleg a parlamentben kapja meg. Az egyetem közleménye ezt nem erősítette meg, úgy fogalmaz:

A kitüntetettet az intézmény hivatalosan a napokban értesíti a cím odaítéléséről, az elismerés átadásának időpontjáról és helyszínéről az intézmény a későbbiekben ad tájékoztatást.”

HBN–ÉP


[related-post post_id="3592377"]

[related-post post_id="3592049"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában