Helyi közélet

2017.07.16. 10:36

Mikepércsnek áldás lesz az autópálya

Mikepércs - Balesetek, dugók, forgalmi terhelések – 2018 végére mindez a múlté lehet a mikepércsi lakosok életében.

Mikepércs - Balesetek, dugók, forgalmi terhelések – 2018 végére mindez a múlté lehet a mikepércsi lakosok életében.

A tervek szerint ugyanis akkorra készül el az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakasza. Ez minden szempontból pozitív hatással lesz Mikepércs mindennapjaira. Most azonban még átmegy a falun a rendkívül nagy forgalmú 47-es főút. A mikepércsiek életének szinte részévé váltak azok a kellemetlenségek és veszélyhelyzetek, amelyek a 47-es miatt nehezednek mindennapjaikra.

A sztráda elkészülte után csökken a balesetveszély. Tímár Zoltán

Büdös, hangos és remegtet

Tettünk egy kört a központban, a főút két oldalán, és mi is megtapasztaltuk, illetve hallottuk az ott élőktől a problémákat. A viszonylag keskeny Petőfi utca zsúfolt és ott egyáltalán nem biztonságos a közlekedés. Sorjáznak a kamionok, amelyek alig lassítva, olykor közlekedési veszélyt teremtve mentek végig a falu főutcáján. Mi több, a piros jelzés ellenére, sebességet sem csökkentve haladtak át a forgalmas útkereszteződésen. Sem autós, sem gyalogos nincs biztonságban azon az utcán. Naponta 16 ezer gépjármű dübörög végig a falu közepén, java részük román, lengyel és szerb áruszállító kamion. Ezek a nagy termetű, súlyos járművek a legfőbb veszélyforrások, ők okozzák a jelentős károkat az épületekben, környezetben. A Petőfi utcán több fontos közösségi intézmény is található (közösségi ház, posta, óvoda épülete), ezek megközelítése olykor balesetveszélyes. A kamionok azonban nem csak veszélyt jelentenek, de jelentős károkat okoznak az épületekben is. A folytonos rezonancia rontja az állagukat, gyorsan csökkentik az értéküket, a lakók pedig kénytelenek elszenvedni a forgalom okozta környezeti ártalmakat, így a zajt, a port, a kipufogógázt.

Fotó: Kovács Péter

Saját felhajtójuk lesz

A lakók problémáinak megismerése után megkerestük Tímár Zoltán polgármestert, aki előtt természetesen nem volt ismeretlen mindaz, amit láttunk, illetve hallottunk a mikepércsiektől. – A nagy forgalmi terhelés lemegy rólunk, amikor a 47-es főútvonal tranzitforgalmát rávezetik az autópályára. Már az is örvendetes, hogy 2017. december végére megépül a debreceni elkerülő déli szakasza, amelynek felhajtóját jelenleg is építik. Az autópálya elkészültével élhetőbbé válik a Petőfi utca és annak környéke, csökken a balesetveszély, és a falu jelentősen tehermentesül az átmenő forgalom alól. Mikepércsnek áldás lesz az autópálya, amely hat kilométerre halad majd településünktől. Külön öröm számunkra, hogy saját felhajtónk lesz a sztrádára – mondta Timár Zoltán polgármester.

HBN–Bánházi Kitty

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában