Helyi közélet

2017.07.20. 14:45

Campus: állat lesz a bál Leanderéknél

Debrecen - Dalaikban a hétköznapi élet „kevésbé” lényeges témáit boncolgatják úgy mint: élet, halál, szerelem és hit. Interjú Köteles Leander zenész-énekessel.

Debrecen - Dalaikban a hétköznapi élet „kevésbé” lényeges témáit boncolgatják úgy mint: élet, halál, szerelem és hit. Interjú Köteles Leander zenész-énekessel.

Az elmúlt másfél év fenekestől forgatta fel a hazai rockbanda életét: fesztiválról-fesztiválra utaznak és engedik ki a rock and roll dögöt a palackból. Csütörtökön este háromnegyed nyolckor a Campus Fesztiválon is „szétrúgják a ház oldalát”. A zenekar frontemberével beszélgettünk.

Mi az együttes ars poeticája, hogyan mutatnád be röviden magatokat azoknak, akik esetleg nem ismernek titeket?

Köteles Leander: Négy fantasztikusan összetett lelkű fiatalember, tele dühvel és szeretettel. A dalainkban a hétköznapi élet „kevésbé” lényeges témáit boncolgatjuk, úgy mint: élet, halál, szerelem és hit. Czifra Miki gitározik, anno a Balkán Fanatikban játszott, most pedig a Leander Kills mellett az Amigod zenekart is együtt csináljuk. Jankai Valentin dobol, ő a Blind Myselfből lehet ismerős. Vermes Andris pedig inkább pop-produkciókban tűnik fel, Lolával vagy a Závodi-Berkes duóval, nálunk viszont kiélheti a metálos énjét.

Februárban a Roncsbárban léptetek fel, milyen érzésekkel, emlékekkel tértek vissza Debrecenbe?

Köteles Leander: Imádjuk a Campust és a Roncsot is! A zenekar mostanra végképp összeszokott, külön készülünk is a nagyerdei bulira, úgyhogy nagyon állat lesz a bál!

Sokan, köztük én is, a Tankcsapda dupla albumán elkövetett Lopott Könyvek című feldolgozás kapcsán ismerte meg a neveteket, legalább ugyanennyien A Dal című műsorban. Változott a légkör körülöttetek? Érzitek az ismertség áldásos vagy kevésbé áldásos hatásait?

Köteles Leander: Nagyon nagy megtiszteltetés volt az ország első számú zenekarától egy ilyen felkérést kapni, és úgy tűnik, hogy hibátlanul sült el a dolog, ráadásul rengeteg embert elértünk vele. A Dalba pedig pontosan azzal a szándékkal mentünk, amit véghez is vittünk: eljutottunk olyan emberekhez, akikhez a magyar rockélet és az ehhez kapcsolódó média felületein keresztül nem tudnánk. Amíg egy produkció hiteles – vagy legalábbis az előadók arra törekednek –, addig az ilyen megjelenések mind áldásos hatásúak. Ezt bizonyítja, hogy volt olyan klub, ahol megháromszoroztuk a nézők számát egy év alatt, a márciusi budapesti koncertünk pedig már elővételben telt házas volt.

Az Élet című számot vittétek A Dal döntőjéig. Mi ihletett a megírásakor?

Köteles Leander: A történetet nagyon szomorú előzménye, az egyik legjobb barátom elvesztése. Amennyire szomorú, annyira dühös is voltam, hogy egy életerős fiatalember halála ilyen könnyen bekövetkezhet.

Mikorra várható a második lemez megjelenése?

Köteles Leander: Szeptember környékén jön, igen erőteljes anyag lesz. Nem feltétlenül letisztultabb, viszont mindenképp szélsőségesebb lesz a korábbinál. A demóknál kicsit szabadjára eresztettem a fantáziám, kevésbé koncentráltam a közérthetőségre: már-már azt mondhatnám, néhol kissé impresszionista hatású a megközelítés, ami amúgy nagyon távol áll tőlem. Minden úgy puffan, ahogy esik, és ezért az érzelmi kilengéseim minden formája halmozottan érvényesül.

Hogyan invitálod a rajongókat a debreceni bulira? Készültök valami különlegessel a cívisvárosi közönség számára?

Köteles Leander: A tervezett meglepetések még képlékenyek, és ha elárulnánk, nem volna meglepetés. Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy egy hatalmas show-val készülünk Debrecenben és azt üzenjük, hogy tessenek eljönni! Terveink szerint mi is ott leszünk!


Az együttesről

Leander Kills, metálegyüttes

  • Köteles Leander alapította a Leander Rising feloszlása után 2015-ben.
  • Tagok:

  • Köteles Leander – basszusgitár, billentyű, ének
  • Czifra Miklós – gitár
  • Bodor Máté – gitár
  • Vermes András - gitár
  • Jankai Valentin – dobok

  • Első számuk, a Szerelmetlen Dal 2015.november 2-án debütált
  • Első lemezük, a Tűlélő 2016. március 18-án jelent meg

  • [related-post post_id="3557200"]

    [related-post post_id="3557076"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában