Helyi közélet

2017.07.06. 14:50

A nagy debreceni dinnyeriport

Debrecen - A tavalyi termésnél jobb dinnyét és magasabb felvásárlási árakat remélnek a gazdák.

Debrecen - A tavalyi termésnél jobb dinnyét és magasabb felvásárlási árakat remélnek a gazdák.

Nincs jobb felfrissülés a meleg napokon, mint egy szelet lédús dinnye. Szerencsére Debrecenben nem nehéz hozzájutni a finom gyümölcshöz, a bevásárlóközpontokban, a piacokon és az útszéli árusoknál is van miből válogatni. A Napló annak eredt nyomába, hogy milyen az idei termés.

Szabó Zsoltné a Kishegyesi úton kínálja áruját, elmondása szerint nem mindenki a hazait keresi:

Nyilván vannak, akik csakis magyar dinnyét vásárolnak, de egyre jellemzőbb, hogy már az import dinnyék minősége is jó, ezért nem feltétlen ragaszkodnak a hazaihoz. Nem annyira a származás, inkább az íze miatt veszik meg."

A sárgadinnyét a Nyírségből kapják, de a görögdinnye még olasz származású. Egyenlőre nem érett meg az idei termés, de a kereskedő szerint hétvégére már kapható lesz a magyar is.

Ki kopogtatja, ki szagolja…

A várost járva a Füredi úton is rábukkantunk egy standra, ahol szintén olasz származású görögdinnyét árultak. A fiatal árustól, Pásztor-Stenfáncsik Esztertől megtudtuk, hogy a sárga kelendőbb, mint a görög. Délelőtt és nap közben kisebb a forgalom, a legtöbben estefelé vásárolnak. Ő is úgy tudta, hogy hétvégén vagy jövő héten kapnak majd magyart. Mosolyogva megjegyezte, hogy az olasz is finom, megkóstolta.

Arról is kérdeztük, hogy a vásárlók hogyan választanak dinnyét:

Van, aki kopogtatja, míg mások megnyomkodják, változó. Ma egy hölgy a dinnyét szagolgatva bevallotta, hogy nem tudja, miért kell ezt csinálni, de így talán jártasabbnak tűnik."

Az egyik vásárló, Pető Enikő azt mondta, hogy inkább az utcai árusoknál vesz dinnyét, mintsem a bevásárlóközpontokban. Számára is az a fontos, hogy édes és érett legyen, nem pedig a származás. Az ár is kevésbé mérvadó, inkább az otthonához közeli helyről vásárol, hogy ne kelljen messze cipekednie.

Jobb szezont várnak a termelők

A tavalyihoz képest jobb lesz az idei dinnye – tudtuk meg Rácz Imrétől, aki már 17 éve foglalkozik termeléssel. A gazdálkodó szerint jót tett a sok eső a gyümölcsnek. Összesen öt hektár területre ültet dinnyét, és Balkányban vásárolják fel tőle. Úgy fogalmazott, reméli, hogy idén kicsit feljebb megy az ára, mivel tavaly nagyon olcsón tudta eladni a termést. Hasonlóban bízik Győri Sándorné is. A hajdúsámsoni gazdálkodó tavaly kilónkénti 10-11 forintért adta el a dinnyéket, idén azonban legalább 30 forintért kellene, hogy legyen haszna is rajta.

A magyar dinnyének nincs párja – fogalmazott Darnai József. A hosszúpályi gazda azt mondta, hogy még körülbelül tíz napot kell várni az idei termésre. Az azonban már most látszik, hogy a 2017-es szezon jobb lesz, mint az előző.


Ha nyár, akkor görögdinnye és kovászos uborka – nekem ezt (is) jelenti a meleg évszak. Az uborkát azonban most hagyjuk, mert ahhoz senki sem ért. Csak falja a sós ételekhez, no meg issza a levét, hogy takarítsa ki testéből mihamarabb azt, ami már nem kell oda. Na de a dinnye! Az más kategória! Beszédtéma, gazdasági tényező, és a „dinnyefronton” még a politika is hallatja a hangját olykor – magyarul: ehhez tényleg mindenki ért. Kovács Zsolt írása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában