Helyi közélet

2017.06.01. 13:32

Videó: Gyönyörűen szólt a Nélküled a kossuthosok előadásában

Debrecen - Látványos flashmobbal emlékeztek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának diákjai a 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 97. évfordulójára.

Debrecen - Látványos flashmobbal emlékeztek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának diákjai a 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 97. évfordulójára.

Az I. világháború végén, 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában aláírt kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták. Az országgyűlés 2010-ben fogadta el azt a törvényt, amely a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről rendelkezik.

A nemzeti összetartozás napján országszerte megemlékezéseket szerveznek, melyhez a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorlója is minden évben csatlakozik.

- Habár immár hét éve rendszeresen tartunk megemlékezést ebből az alkalomból, két éve egy másik aspektusból is fontos számunkra ez az emléknap. 2015 óta működik ugyanis egységes intézményként a Kossuth Gyakorló, így ezen a programon a Csengő utcai gimnázium, valamint a Kossuth utcai és az Arany János téri általános iskola összetartozását is szeretnénk kifejezni – tájékoztatott Futóné Monori Edit igazgató.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából ezúttal a Kossuth utcai feladatellátási helyen szerveztek flashmobot a diákok és tanáraik. Az intézményben tanuló 2200 diák közül körülbelül 700-an vettek részt a nem mindennapi koreográfiában. Az alsó tagozatos gyerekek kisebb csoportokat alkotva mutatták be az országhatáron belül és azon kívül élő magyarság néphagyományait, népzenéjét, valamint ehhez kapcsolódó játékait, szokásait.

Fotó: Derencsényi István

- Igyekszünk úgy megszervezni ezeket a programokat, hogy az élményszerű legyen a gyerekeknek. Tehát nem az a lényeg, hogy információ dömpinggel halmozzuk el őket, hanem az, hogy érzelmileg hasson rájuk ennek a napnak a szellemisége – hangsúlyozta Tóvizi Erika intézményvezető-helyettes.

A program végén a házigazda általános iskolások az Arany János téri diákokkal és a Csengő utcai gimnazistákkal közösen énekelték el az Ismerős arcok Nélküled című dalát, miközben az 1920-ban elcsatolt magyarlakta területek szimbolikusan visszatértek az iskolaudvarra felrajzolt egykori Magyarország térképére.

- Debreceni Egyetem -


Öt nemzet diákjaival szerezték vissza a környék gyógyvizeiből „eltűnt” ásványokat a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájának tanulói. Így ismerkedtek játékosan egymás kultúrájával és nyelvével egy héten át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában