Helyi közélet

2017.06.01. 11:26

Pirog és halászlé és készült a margitai baráti napon

Újszentmargita - Népviseletbe öltözött hölgyek kínálták a lengyel vendégek nemzeti ételét.

Újszentmargita - Népviseletbe öltözött hölgyek kínálták a lengyel vendégek nemzeti ételét.

Magyar-lengyel testvértelepülési találkozót rendezett a közelmúltban Újszentmargita és Kakolewnica, amelyek évek óta gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak. Az Európai Unió támogatásával létrejött esemény egyik legtöbb vendéget vonzó programja a magyar-lengyel gasztronómiai fesztivál volt. Értelemszerűen az újszentmargitaiak rukkoltak elő többféle étellel, hiszen ők otthon voltak, és a civil szervezetek is kivették részüket a főzésből.

A tejfölt is otthonról

A Lublintól mintegy 60 kilométerrel északra fekvő Kakolewnicából érkezett vendégek is kitettek magukért. A náluk nemzeti ételnek számító piroggal lepték meg a vendéglátókat. Mégpedig nem is akárhogyan. A leginkább a mi derelyénkhez, barátfüléhez hasonlító pirogot már otthon elkészítették, a buszon hűtőben tartották, majd a Tisza menti faluba megérkezve a vagy túróval, vagy gombával vagy zöldséggel töltött nyers pirogot átpakolták az újszentmargitai közkonyha hűtőjébe. És hogy még eredetibb legyen a népi ételük, a hozzávaló tejfölt is otthonról hozták. A gasztronómiai eseményen aztán felforraltak három kondérban vizet, és amikor zubogott, egyszerűen beleöntötték a lefagyasztott pirogot. Öt-hét perc főzés után tálcára szedték, lecsepegtették a víztől, majd hét-nyolc darabot egy tányérra helyeztek, leöntötték hígra kavart tejföllel és már osztották is a különlegességre fogékony újszentmargitaiaknak.

Az újszentmargitai roma kisebbségi önkormányzat Papp Jánosné elnök vezetésével lángost sütött, amit sajttal és tejföllel kínáltak. Mellettük rántott hal és halászlé készült.

Fotó: Kovács Péter

Utóbbiak felajánlásokból. Az óvoda udvarán az Újszentmargitai Borisszák vaddisznópörköltet, slambucot és toroskáposztát készítettek. Az önkormányzat munkatársai csülkös pacallal rukkoltak elő.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában