Helyi közélet

2017.06.24. 09:09

Pékek sapkában, rövidnadrágban

Hajdú-Bihar - A traktor légkondicionált fülkéjében, vagy a platánfák árnyékában kibírható a kánikula.

Hajdú-Bihar - A traktor légkondicionált fülkéjében, vagy a platánfák árnyékában kibírható a kánikula.

Hiába mondják az orvosok, hogy kánikulában délelőtt 11 és délután 3 óra között ne menjünk ki a napra, vannak, akik ezt a luxust (lévén dolgoznak) nem engedhetik meg maguknak. De mit tesznek a munkáltatók azért, hogy az embereiket megóvják az extrém hőterheléstől?

Rugalmasan kezelik

Orvos Mihály, Bagamér polgármestere arról számolt be, hogy náluk a faluban van vagy nyolcvan közmunkás, akik egy része a köztereken dolgozik, de sokan mennek idénymunkára a mezőgazdaságba is. – Megbeszéltem a munkavezetővel, hogy hőségnapokon kezeljék rugalmasan a munkaidőt. Ez azt jelenti, hogy extrém időjárás esetén (hőség, vihar) be kell jönni a dolgozóknak, illetve, akik például kaszálnak, azok reggel korábban kezdenek és hamarabb fejezik be a munkát. Az is egy opció, hogy kora reggelre és az esti órákra időzítjük a foglalkoztatásukat, a védőital biztosítása pedig természetes – mondta a települési vezető.

Valamennyi traktorunk légkondival van felszerelve.

Bódi László

Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy jelenleg két nagy világcégnek is dolgoznak, amelyek a hazai előírásokat meghaladóan komolyan veszik a munkavédelmet, a munkabiztonságot. – Mindenütt szigorúan szabályozott a pihenőidő, hűtött pihenőhelyiséget kell biztosítani a dolgozóknak, és persze ásványvizet. Ez az alap, amihez még olyan pluszok társulnak, hogy napi szondáztatás van, csak az általuk előírt cipőben dolgozhatnak a kollégák, és hasonló kitételek. Ezt a megrendelők folyamatosan ellenőrzik és szigorúan szankcionálják. Védőitalt és pihenőidőt persze egyébként is biztosítanánk a kollégáknak – jelentette ki az építőipari cég vezetője.

Fotó: Matey István

Elviselhetővé tenni

„Valamennyi traktorunk légkondival felszerelt, a gyümölcsösökben az öntözőrend­szerek adnak felfrissülési lehetőséget az ott dolgozóknak (és persze a hideg ivóvíz), plusz a fák árnyékába is el tudnak húzódni adott esetben. Az állattenyésztő telepeken szintén nagyrészt vagy légkondicionálás van, vagy ventilátorok mozgatják a levegőt. Az istállóink egy része eleve úgy épült, hogy az uralkodó széljárás irányában nagy nyitható felületeik vannak, ami némi természetes légmozgást is eredményez. A védőital minden dolgozónak jár, igény esetén le is tudnak zuhanyozni. A műhelyek (bár azokban most kevesen dolgoznak) elég jól szigeteltek, az irodaházak pedig ugyancsak klimatizáltak. Az elmúlt évtizedekben nagy fásításokat csináltunk, és ezeknek a zömmel platánfáknak az árnya kellemes klímát biztosít az épületek környezetében. Ezt egészítik ki az öntözött nagy zöldfelületek” – részletezte Bódi László, a hajdúnánási Tedej Zrt. vezérigazgatója.

A telepünkön dolgozó alvállalkozókra is odafigyelünk.

Fülöp Zsolt

Fülep Zsolt, a Balmaz-Sütőde Kft. ügyvezető igazgatója elmondása szerint olyan környezetet sikerült kialakítani az üzemben, hogy az előkészítő részen a külső hőmérséklet alá tudnak menni, a sütőtérben pedig a külső hőmérsékletnél 3–4 fokkal van melegebb. „Az étkező klimatizált, van védőital (szódaautomata), a munkások lezuhanyozhatnak, átöltözhetnek. Azok a kisebb üzemek vannak bajban, ahol alacsony légterű helyiségekben dolgoznak, hiszen ott képtelenség ezt a plusz hőt elvezetni. Nálunk azért rövidnadrágban, pólóban, sapkában és papucsban a legmelegebb napok is kibírhatóak” – véli az ügyvezető.

Emberi körülmények

Bárány László, az évente 15 millió csirkét felhizlaló Master Good Kft. ügyvezető igazgatója azzal kezdte, hogy valamennyi baromfitelepük (összesen 260 ezer négyzetméter istállótérről beszélünk) klimatizált. – Nem mondom, hogy mindig ideális állapotot tudunk tartani, de ezekben a hőstresszes időszakokban képesek vagyunk arra, hogy ha 35 fok van kint, akkor bent ennél 8-10 fokkal hűvösebb legyen. Ez értelemszerűen a dolgozók számára is elviselhető körülményeket jelent a hőségnapokon. Plusz ilyenkor extra C-vitamin itatás is van, éppen azért, hogy kivédjük az állatokat fenyegető hő­stresszt – magyarázta a cégvezető.

Fülöp Zsolt, a Trans-Sped Kft. ügyvezető igazgatója utalt arra, hogy a kamionjaik klimatizáltak, tehát a sofőrjeik nemcsak menet közben, de a kényszerű várakozások (közlekedési dugó, fel- és lerakodás) idején is emberi körülmények között vannak. Az irodaházuk is klimatizált. „A targoncák ugyan nyitottak, de a jól szigetelt raktárakban 25 foknál melegebb nem nagyon szokott lenni. Egyébként nemcsak a saját munkásainkra figyelünk oda, hanem a nálunk dolgozó alvállalkozókra is. Most például kertészek dolgoznak a telephelyen, a figyelmünk rájuk is kiterjed” – árulta el.


Ha mégis megtörtént a baj

A napszúrást főként a tűző napsugarak okozzák, tünetei pedig enyhébbeknek tűnhetnek, de nagyon kellemetlenek. Ezek pedig a hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, hányinger, hányás, levertség­érzet. A hűvös, elsötétített iroda, a csend és a hűsítő zuhany mind segíti e tünetek enyhülését. A napszúrás és a hőguta elkerülése érdekében tartózkodjunk minél többet árnyékban, ha pedig mégis napon vagyunk, viseljünk lehetőleg világos színű fejfedőt, könnyű ruhát és igyunk napi 3–4 liter folyadékot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában