Helyi közélet

2017.06.17. 11:52

Szarvashibák, vad gondok

<em>Berlin, Tusnádfürdő, Debrecen. Mindhárom városban a vadak okoznak problémákat: az erdélyi üdülőhelyen a medvék, a német fővárosban és a hajdúsági megyeszékhelyen a vaddisznók. Az elmúlt években a Naplóban megjelent cikkek, illetve a szomszédos hasábok alapján megállapítható: nem minden vadnak való vidék a Nagyerdő, vagy legalábbis nem annyinak, mint ahány a területen él.</em> Szabó Zsolt László írása.

Berlin, Tusnádfürdő, Debrecen. Mindhárom városban a vadak okoznak problémákat: az erdélyi üdülőhelyen a medvék, a német fővárosban és a hajdúsági megyeszékhelyen a vaddisznók. Az elmúlt években a Naplóban megjelent cikkek, illetve a szomszédos hasábok alapján megállapítható: nem minden vadnak való vidék a Nagyerdő, vagy legalábbis nem annyinak, mint ahány a területen él. Szabó Zsolt László írása.

A vaddisznók a Kartács utcai portyáikon kutyákkal keveredtek konfliktusba, emberrel szerencsére nem – lőttek is ki közülük. Mivel a tölgyerdő bőséges táplálékkal látja el az állatokat, az ország más tájaihoz hasonlóan itt is túlszaporodtak. A nagyvadakkal gyarapodnak az utak mellett a vadveszélyre figyelmeztető táblák is, de ez leginkább csak arra jó, hogy a vadásztársaságok a kezüket mossák, ha baleset történik, „kérem, ott a tábla”, mi szóltunk. Ezzel együtt a biztosítók szövetsége szerint a vadak okozta balesetek száma is folyamatosan emelkedik. A tendencia és ezek következményei jól kirajzolódnak. Az ember magára mégsem foghat fegyvert, józan belátásunkra hagyatkozva kell(ene) hát a vadkérdést rendezni. Az azonban kevés, ha a vadállományt a meglévő területhez optimalizáljuk. Úrrá kellene lenni az emberi mohóságon, miszerint bármennyi területet elvehetünk a természettől, és azok következmények nélkül maradnak.


Bár elhúzódott az engedélyezés, folytatódhat az állatok gyérítése a belterületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában