Helyi közélet

2017.06.03. 18:07

Ma is kelendő a gulyástudás

Hortobágy - A hagyományt napjainkban is élő pusztai emberekről, tevékenységükről szólt a szombat.

Hortobágy - A hagyományt napjainkban is élő pusztai emberekről, tevékenységükről szólt a szombat.

Csikósok, gulyások, juhászok és kondások, no meg a munkájukra, illetve a hortobágyi életre kíváncsi emberek gyűltek össze több ezren Hortobágyon, a Pusztai állatparkban szombaton. Tanúi voltak a pusztán élő, ott állatokkal foglalkozó emberek legnagyobb ünnepének, az Országos Gulyásversenynek és Pásztortalálkozónak, amelyet 21. alkalommal rendezett meg a Hortobágyi Nonprofit Kft.

– Nem a verseny a cél, bár az abban résztvevők komolyan veszik, hanem az, hogy találkoznak, barátkoznak, beszélgetnek a pásztorok. Ha pedig a vetélkedésre kerül sor, ott egymás ellenében, ha kell egymást kisegítve, mutatják meg, hogy ki-ki hol tart a pásztortudásban. Az eredményhirdetés után aztán minden a régi, helyreállnak a barátságok – mondta Medgyesi Gergely, a Hortobágy Kft. ügyvezetője, aki maga is indult a versenyen. – A nap főszereplői nem hagyományt őriznek vagy ápolnak, hanem maga a mindennapi tevékenységük az, amit hagyománynak nevezünk a Hortobágyon. Az ember és a tájegység együttélése, és erre is kapta a világörökségi címet a Hortobágy.

A vendégek is kipróbálták

A nap a pásztorok bevonulásával, bemutatásával kezdődött, majd a Hajdú Néptánc Együttes adott nagysikerű műsort. A verseny ezt követően kezdődött; mindabból, ami a pásztorok mindennapi munkáját jelenti. A pásztorkunsztokat látva, a nézőknek is kedve támadt és sokan ki is próbálták például a vízhúzást, a fülszám megjelölést, pányvadobást vagy a nyúlütést.

A pásztortalálkozó egyben gasztronómiai esemény is volt, ahol a puszta jellegzetes ételeit készítették el és kínálták a vendégeknek a tájegység legjobb szakácsai, akik természetesen maguk is kapcsolódnak a pásztorkodáshoz. Bivaly-, birka- és szürkemarha pörkölt készült a legtöbb helyen, de kóstolhattak a vendégek gulyáslevest és slambucot is. A találkozóhoz vásár is kapcsolódott. Akár ki lehetett volna írni, hogy műanyag- és bóvlimentes övezet, hiszen ott sok népművész és népi iparművész kínálta termékeiket.

HBN–KZS


A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától számította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában