Helyi közélet

2017.06.01. 07:44

Kutyafalkák Debrecen mellett: előfordult már, hogy meghúzták a ravaszt

Debrecen - Hetente ellenőrzik a kéktúra útvonalát, és információink szerint nincs is gond.

Debrecen - Hetente ellenőrzik a kéktúra útvonalát, és információink szerint nincs is gond.

  • 270 ezer forint állatvédelmi bírsággal sújtotta Debrecen jegyzője azt a fancsikai kutyatulajdonost, akinek a kuvaszai több túrázóra a frászt hozták a közelmúltban, az ebek egyike pedig meg is mart egy kirándulót.
  • Szerdán a polgármesteri hivatalnál érdeklődésünkre elmondták: az ebtartó a bíróságoz fordult a szankció végrehajtásának felfüggesztése végett. Ez annak fényében fontos, hogy mint a természetjáró szövetség megyei és debreceni elnökétől megtudtuk, a túrázás reneszánszát éli, az Erdőspuszták pedig az Alföldi Kéktúra útvonalának része.
  • Molnárné Lévai Gyöngyi évi szinten ezresre teszi a természetjárók számát, a fancsikai, halápi túrázók között pedig sok az idősebb ember, aki még kiszolgáltatottabb egy agresszív kutyafalkának.
  • Heti rendszerességűre emelte a mezőőri és gyepmesteri szolgálat ellenőrzéseit a debreceni jegyző az Alföldi Kéktúra útvonalán, vagyis a fancsikai, halápi területen jobban odafigyelnek a túrázók igényeire, mint korábban. A szigor okát a polgármesteri hivatal egy áprilisi sajtóközleményben a kutyatámadások megszaporodásával indokolta, s bár „csak” egy kiránduló megmarásáról érkezett hír, Gulyás Tünde igazgatási osztályvezető a Naplónak adott válaszában leszögezte: a jegyzői állatvédelmi hatóság már a veszélyről szóló bejelentéseket is jelzésértékűnek tekintette, és döntött a turisztikai szempontból kiemelt terület összehangolt ellenőrzéséről. Riadalmat keltő ebekről egyébként állampolgári értesítések mellett a járási főállatorvos is beszámolt, és ne legyen kétségünk afelől, hogy a kutyafalkák többekben keltenek félelmet, mint amennyien értesítik a hatóságokat.

    Tekerni, mint az őrült

    A Napló egy olvasója például az említett közlemény után írt szerkesztőségünknek. Endre április elsején egy barátjával biciklizett Hármashegyalja felé, a Zsuzsi vasút Martinka megállójától nem messze, a Derecskei-Kálló patak után kezdődtek az izgalmak. – Egy tanyához közeledve ugatásra lettünk figyelmesek. Egy kutya futni kezdett felénk, ami önmagában nem akkora probléma, de aztán csatlakozott hozzá öt másik. Jöttek a szántón át. És inkább nagytestűek… Hiába tekertünk, mind közelebb értek, közel 300 méteren keresztül rohantak a nyomunkban, nem éppen barátkozás céljából. Végül feladták. De gondoljunk már bele, ha egy család jár arra egy-két kisgyerekkel… Attól, hogy tanyák vannak arra, még nem jelenti, hogy a kutyák szabadon járkálhatnak gyalogosokat, kerékpárosokat kergetve, hiszen én sem sétálok be a tanyákra. Egy ilyen alkalom után akárhányszor arra járok majd, mindig ott motoszkál a fejemben az eset – számolt be a tapasztalatairól.

    Ne feledjük: 2016 januárjában a Hosszúpályi úttól nem messze egy hobbifotóst kis híján halálra marcangoltak szintén tanyáról elszabaduló ebek; a férfin több műtétet hajtottak végre; a megvádolt ebtartóra felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyészség idén februárban.

    Az egyik Hosszúpályi úti „felelős” | Fotó: Matey István

    Szemmel tartják

    A természetjáró szövetség megyei és városi elnöke azt mondja, reneszánszát éli a túrázás, aminek okaként elsősorban a jó PR-munkát és azt jelöli meg, hogy az utóbbi években jelentős uniós pénz áramlott a infrastrukturális fejlesztésekbe. Éves szinten óvatos becslés szerint is ezrek választják a természetet, Fancsika, Haláp és Nagycsere kedvelt úti cél, az idősebb, 65 év felett ingyenesen utazó korosztály tagjai távolabbról is eljönnek Debrecenbe túrázni. Molnárné Lévai Gyöngyi tudja, melyik tanyáról jártak ki a kirándulókat ijesztgető, legalább egy embert pedig megharapó kuvaszok, közlése szerint 2016-ban többen is panaszkodtak a falkára. Ugyanakkor megerősítette: amióta a hatóságok szemmel tartják a meg is büntetett tulajdonost, az állatok be vannak zárva.

    Ehhez kapcsolódva Gulyás Tünde a Naplónak már április végén elmondta: az említett harapás miatt a járási főállatorvos elrendelte a befogott kutyák (két fehér kuvasz) 14 napos hatósági megfigyelését, ami kedvező eredménnyel zárult: a négylábúak veszettségre utaló tüneteket nem mutattak.

    Lelket gyötrő, de…

    A Zrínyi Miklós Vadásztársaság tagjai jól ismerik a területet. Both Tibor nemcsak, hogy vadászként járja több mint egy évtizede az ottani erdőket, mezőket, de Nagycserén lakik, és rendszeresen túrázik a barátokkal. Vele beszélgetve kiderül, milyen gyakori problémáról van szó. Ami általában arra vezethető vissza, hogy a tanyasiak (érthető okból) a földjeiket is védenék a kutyákkal, de többek nincsenek tekintettel az ingatlanok közötti közforgalmú földutak gyalogos és biciklis túrázóira. És persze a kerítések minősége is hagy maga után kívánni valót.

    – A kutyatartókra vonatkozó egyik legfontosabb szabály, hogy az állatok ne jelentsenek veszélyt az emberre. A nagycserei erdő tele van túraútvonalakkal, ezek biztonságáért, népszerűségéért az ott lakók is felelősek – mondja.

    Bár az ismerősi körben az elmúlt egy évben nem hallott komolyabb támadásról, ijesztő története is van.

    Egy vadőrünk munka közben találta magát szembe egy harcikutyával. Töltetlen puskával védekezett, de miután az eb a puskacsőre is ráfogott és nem szűnt az agresszivitása, kénytelen volt lelőni

    – osztja meg velünk a pár évvel korábbi esetet.

    Észrevétele szerint kóbor kutyák az illegális szemétlerakók környezetében sűrűbben bukkannak fel. Vadászként elvétve kilőnek vadat űző ebeket, ahogy Both Tibor fogalmaz, ez lelket gyötrő tevékenység, amire azonban a törvény kötelez. Hozzáteszi: ezen kutyák között nem csak kóbor állatok fordulnak elő, hanem gazdátlan, vagyis tanyákról elszökdöső, de oda vissza is térő ebek is.


    Újságon keresztül elég nagy taplóság beszólni valakinek, aki se nem politikus, se nem celeb, se nem gyermekmolesztáló, de remélem, a bíróság nem függeszti fel a fancsikai kuvaszos 270 ezres pénzbüntetését. Ratalics László írása.

    Az állatok gazdája ellen eljárás indult, bírságra is számíthat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában