Helyi közélet

2017.06.13. 09:02

Kifejezetten meleg nyárkezdet

Hajdú-Bihar - Bő két fokkal haladta meg a megszokott értéket június első 10 napjának átlaghőmérséklete. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Hajdú-Bihar - Bő két fokkal haladta meg a megszokott értéket június első 10 napjának átlaghőmérséklete. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságból.

Olyan 20-22°C közötti középhőmérsékletével június első dekádja kifejezetten meleg nyárkezdetnek számított, s az időszakra jellemző záporok sem maradtak el, helyenként kiadós csapadékkal.

Kiegyenlített viszonyok

Bő két fokkal haladta meg a megszokott értéket június első 10 napjának átlaghőmérséklete, ez 10-15 fokos napi legalacsonyabb, valamint 25-30 fok közötti csúcshőmérsékletet takar. Ennél melegebb csak a nagyvárosok környezetében és csupán 1-2 napon fordult elő, de 10 foknál hidegebb éjszaka sem nagyon akadt. A viszonylag kiegyenlített hőmérsékleti viszonyok mellé egyre magasabb légnedvesség párosult, egyre nőtt a fülledtség, elsősorban a 6-8-a Medárd napot közvetlenül megelőző, kiterjedtebb csapadékhullás nyomán. Ez alkalommal több hullámban vonultak záporok, zivatarok Észak-Tiszántúl térsége felett, összességében 25-40 milliméter csapadékot hagyva maguk után. Bár területi átlagban is kiadós volt a csapadék, annak területi eloszlása ezúttal is változékonyan alakult. Néhány km-en belül is előfordult 10-20 milliméternyi különbség, a zivatarok között pedig akadt 1-2 hevesebb is, melynek bőséges csapadékát szélerősödés, esetenként jégeső kísérte. A nagyobb mennyiségek általában Szabolcs Szatmár-Bereg megyében, annak is az északi tájain hullottak. Hajdú-Biharban szintén észak felé haladva esett nagyobb mennyiség, jobbára a déli, Bihari peremvidék kellett, hogy beérje 20 milliméter alatti összeggel.

Intenzív párologtatás

Így is szépen gyarapodott a térség talajainak nedvességkészlete, a művelt rétegben átmenetileg szabadföldi vízkapacitásig telt a talaj, egy méter mélységig szemlélve pedig 40-80 milliméterre tehető a deficit. Az évszakot tekintve ez kedvezőnek számít, ugyanakkor a homokvidékek gyenge vízgazdálkodású táblái továbbra is vízhiánytól szenvednek. A talaj felszíni hőmérséklete magas, a kötöttebb talajokon is tartósan 20 fok feletti, a napos órák száma pedig ismét 15-20 százalékkal haladta meg az ilyenkor elvárhatót, így a vegetáció fejlődése és párologtatása intenzív. Utóbbi a napi 8-10 millimétert is elérte az időszak során, szinte a potenciális párolgással egyezett meg, lévén vízhiány most még nem lépett fel korlátozó tényezőként. Az egyelőre kielégítő készleteket azonban célszerű sekély felszíni műveléssel, porhanyítással és a gyomok irtásával óvni, hiszen újabb, nagy területet érintő, kiadósabb csapadék az előrejelzések szerint 5-10 napon belül nincs kilátásban.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában