Helyi közélet

2017.06.01. 18:19

Elszakad Debrecen a Kaáli Intézettől

Debrecen - A HVG szerint minisztériumi utasításra megszűnik az intézet lombikkezeléseket is végző egysége az egyetemen.

Debrecen - A HVG szerint minisztériumi utasításra megszűnik az intézet lombikkezeléseket is végző egysége az egyetemen.

Nem túl baráti módon, intézményi kommünikékből értesülhetett a közvélemény csütörtökön arról, hogy a Kaáli Intézet államilag finanszírozott lombikbébi programja a mai formában megszűnik a cívisvárosban, vagyis a Debreceni Egyetemmel való együttműködésnek vége.

Rossz megítélés?

A helyzetről először a Kaáli Intézet június elsején délelőtt az Országos Sajtószolgálaton keresztül kiadott közleménye tájékoztatott. Mint írták, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjánál (DEKK) 15 évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a lombikbébi programjukat arra specializálódott, tőkeerős szolgáltatóval végeztetnék, a közbeszerzés győztese a Kaáli Intézet lett, amely 2003-ban megteremtette a legmagasabb színvonalú ellátás feltételeit. Közlésük szerint a hálapénz nélküli, TB-támogatott lombikbébi kezelések rendkívül népszerűek lettek a betegek körében, a másfél évtized alatt megnövekedett igényt többször jelezték a DEKK-nek, de tudomásuk szerint az egyetem nem kapott többlettámogatást. – Néhány hete telefonon közölte a DEKK képviselője a Kaáli Intézettel, hogy bár intézményük kifejezetten elégedett a 15 éves munkával és teljesítményével, de

a magánszolgáltatók igénybevételének jelenlegi megítélése miatt nincs lehetőségük a szerződés meghosszabbítására vagy újabb közbeszerzés kiírására.”

Mint írják, a szerződés 2017. december 31-én jár le, a már régóta előjegyzett betegek kezeléseit elvégzik, de új betegeknek már nem adnak időpontot első konzultációra sem. A Kaáli Intézet szerint az egyetem sem velük, sem a betegekkel nem közölte, hogy milyen formában fogja működtetni a lombikbébi programját, ezért a betegek elvándorlása már megkezdődött a régióból. – A Debrecenben jelentkező meddő betegeket más városokba irányítjuk – tették hozzá.

A lényeg változatlan

A Debreceni Egyetem Sajtóirodája csütörtök délután adott ki közleményt, melyben leszögezik: az említett szerződés lejárta után is lesz lombikprogram a megyeszékhelyen, a meddő párokat pedig ugyanott, a klinikai központban látják el.

– 2018. január 1-től a meddőségi problémák elleni küzdelem egységességét megvalósítva a DEKK látja el a regionális tevékenységet. Az érintett párok az elmúlt 15 évben is a DEKK finanszírozási szerződése révén és betegútjain, a központ infrastruktúráját használva kapták meg a megfelelő ellátást a külső, privát szolgáltatótól. Az első öt lombikbébi kezelés a jövőben is teljes mértékben finanszírozott marad az egészségbiztosítással rendelkezők számára – olvasható az egyetem álláspontja. Fontosnak tartották megjegyezni: a szerződés lejártát követően a lombikprogramban résztvevőket ellátó orvosok köre reményeik szerint változatlan marad, mivel a debreceni Kaáli Intézet valamennyi jelenlegi munkatársa a klinikai központ állományába kerülhet, így a korábban kialakult bizalmi kapcsolatok megszakítása nélkül folytatódhatnak a kezelések.

Állami zsebben tartanák

A HVG hetilap online kiadásában csütörtökön arról írt, hogy az egyetem nem önszántából, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyomására szakít a Kaáli Intézettel. Ez a lépés a lap szerint feltehetően része annak a korábban megszellőztetett kormányzati törekvésnek, amely szerint az Emmi a jövőben 4000-rel megemelné ugyan az egészségbiztosítási kassza terhére évente elvégezhető lombikkezelések számát, illetve azok támogatását is, de három, kiemeltként kezelendő állami meddőségi központba, a János-kórházban működő Budai Meddőségi Centrumba, a Semmelweis Egyetem Női Klinikájára és a pécsi klinikára terelné a beavatkozásokat és a velük járó finanszírozást. A társadalombiztosító által fizetett lombikbébi-kezelések 70 százalékát ugyanis ma a magántulajdonú Kaáli Intézet fővárosi és vidéki rendelőiben végzik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában