Helyi közélet

2017.06.05. 13:02

Drágán Lajos már a játékxilofonon is nótákat pötyögött

Hajdúszoboszló - A Magyarnóta - Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének Életmű-díját kapta meg a művész.

Hajdúszoboszló - A Magyarnóta - Szerzők és Énekesek Országos Egyesületének Életmű-díját kapta meg a művész.

Nyugdíjas, ám a fellépései és az utánpótlás tanítása révén ma is aktív Drágán Lajos egész életét áthatotta a zene, a nóta és az operett. Mint mondja, amióta az eszét tudja, a magyar nóta valamilyen formában mindig jelen volt mindennapjaiban. Első emlékei három éves kora környékéről vannak, amikor szülei otthon népdalokat vagy nótákat énekeltek. Később kapott egy játékxilofont, amelyen kis idő elteltével már több nótát kipötyögtetett. 1961-től zeneiskolába járt, fuvolistaként kezdte. Esztergomban volt középiskolás, ott is folytatta zenei tanulmányait. Egy tiszthelyettes felfigyelt tehetségére és segítségével bekerült a katonai zenekarba. 1968-tól Aszódon volt katona, tökéletesítette szaxofontudását, és kijárhatott az ottani tiszti klubba szórakoztatni a katonákat és feleségüket. Úgy látja, innen indult a hangszeres és az énekes pályafutása. Egyre ismertebb lett a zenészi körökben, és mind többen őt hívták, ha valamelyik együttesben helyettesíteni kellett valakit. Üdülőkben ismerkedési- és búcsúesteken, vállalati rendezvényeken, lakodalmakban lépett fel. 1972-től munkaidőben a pénzügyőrségnél dolgozott, hétvégeken pedig zenélt. – Komoly restanciám volt alvás és pihenés tekintetében – emlékezik vissza Drágán Lajos. Innen azonban már beszéljen ő maga.

Itthon és külföldön

– Barátaim unszolására tettem le a nóta- és operett énekesi vizsgát az Országos Szórakoztató Zenei Központban. Megkérdezték, hogy kik voltak a mestereim. Csak álltam szótlanul, mert nem tudtam felsorolni tanáraimat, hiszen önmagamtól, egyedül készültem fel. Megvolt a zenei alapom, az énekhangom és a gyakorlatom is, a vizsga természetesen sikerült. 1988-at írtunk akkor. Innentől kezdve felkérések alapján már sok helyen énekeltem. Megkeresett a debreceni Cifraszűr együttes, legyek az énekesük. Elvállaltam. A legtöbb meghívás Hajdúszoboszlóról érkezett, leginkább a német vendégeket szórakoztattam magyar nótás, operettes műsorommal. Persze fellépéseimmel bejártam Magyarországot. Mindeközben számos országban voltam, ahol az ott élő magyar közösség meghívására szerepeltem, illetve léptünk fel feleségemmel, Szabó Eszterrel, aki ugyancsak magyar nóta énekes. Itt említem meg, hogy ő is kapott elismerést a magyar nóta színvonalas előadásáért, népszerűsítéséért.

Fotó: Égerházi Péter

Kabához kötődik egy nagyon kellemes zenei élményem. Az ottani nyári színház az Old Boy’s zenekarral bemutatta a Tanulmány a nőkről című zenés darabot. Az egykori táncdal fesztiválok sikerszámai közül több mint egy tucatnyit adtunk elő. Szaxofonoztam a zenekarban és segítettem az énekek betanulását. Nótaszerzőként is számon tartanak. Az egyik szerzeményemmel harmadik helyen végeztem a nótaolimpián. Más előadóktól is hallottam már vissza nótámat. CD-lemezen is jelent meg zenei anyagom. Évek óta nyugdíjas vagyok, így az időm jelentős részét a magyar nóta, a zene tölti ki. Zenei vezetője vagyok a Vörös Sári Magyar Nóta Egyesületnek Hajdúszoboszlón, Kabán is az elmúlt tíz évben feleségemmel együtt végeztük a nótaklub zenei vezetését. Fellépéseim most is vannak, ezeket csinálom, ameddig bírom. A nótaegyesületben vannak fiatalabbak is, és szívesen segítem őket.

HBN–KZS


Vallomás a nótáról

– Az érzelemdús hallgatónóták tetszenek igazán. Régen, ha az emberekben felgyűlt a düh, az indulat, elment egy szórakozóhelyre és pszichológus gyanánt a cigányzenét használta. Kiengedte a gőzt és megnyugodva hazatért. Nincs olyan emberi érzés, ami magyar nótában ne köszönne vissza. A nótában minden benne van. Nem véletlen, hogy hungarikum lett.

Humor, betyárjelenetek

Drágán Lajos előadóművészt a műsorainak összeállításáról is kérdeztük. – Nagyon fontos szempont, hogy kik a vendégek, milyen korosztályból kerülnek ki. Tudnom kell, hogy van-e valamilyen speciális igényük. Ez vonatkozik zeneszámra is és előadásmódra is. Ha ezeknek az előadó eleget tud tenni, akkor egészen biztos, hogy a közönség minden tagja megtalálja a neki szóló részt. Műsoraimban nem csak nótákat és operett részleteket adok elő, hanem tagja vagyok az „Éneklő szakácsok” formációnak, valamint a karcagi nótaénekes barátaimmal van egy betyárjelenetünk, melyben humoros élethelyzeteket is előadunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában