Helyi közélet

2017.05.09. 16:35

Túra a cukorbetegekért Debrecenben

Budapest, Debrecen - Másfél óra mozgás után megfelelő lehet a cukorbetegek vércukorszintje.

Budapest, Debrecen - Másfél óra mozgás után megfelelő lehet a cukorbetegek vércukorszintje.

Országszerte 16 különböző helyszínen közel ezer fiatal és idős cukorbeteget mozgatott meg a Botra fel! Nordic walking túra a cukorbetegekért elnevezésű program. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSz) által kezdeményezett, idén először megrendezett túra arra hívja fel a cukorbetegek figyelmét, hogy rendszeres a diabétesz jobban ellenőrzés alatt tartható. Egy másfél órás, intenzív sétával már megfelelő lehet vércukorszintjük.

A „gyanú” igazolódott

Szakképzett edzők vezetésével, 16 hazai helyszínen – két fővárosi helyszín mellett a nagyobb megyeszékhelyeken, így Debrecenben, Szegeden, Győrben, Veszprémben, Székesfehérváron, valamint Monoron, Sárváron, Balatonszabadin, Várpalotán, Mátrafüreden, Gyálon, Sopronban, Kaposváron, Törökszentmiklóson – idén májusban először rendezték meg az eseményt. Azért vállalkoztak a körülbelül 1-1,5 órás testmozgásra, hogy megtudják, ez hogyan befolyásolja a vércukorszintjüket. A résztvevők vércukorszintjét ugyanis a séta előtt és után is megmérték.

– A megmozdulás a gyakorlatban is igazolta az elméletet, mely szerint a cukorbetegség kezelésének igen fontos eleme a mozgás. A program mindenkinél vércukorméréssel kezdődött, majd bemelegítés után indulhatott a séta a Nagyerdő fái alatt. 23 fős csapatunk jó kedvben, kicsit elfáradva tért vissza a kiindulópontra, az Oláh Gábor utcai sporttelepre. A mérések mindenkinél alacsonyabb értéket mutattak a kiindulási értéknél. Megállapíthatjuk, hogy közösségi élmény keretében járultunk hozzá egészségünk jobbításához – mondta a Naplónak a Hajdúsági Diabetesz Egyesület csapattagja, Nagy Erzsébet. Nagy segítségükre volt a szervezésben Szűcs Gyöngyi, az Egészségvédő Kör elnöke, aki biztosította számukra a nordic walking botokat, illetve segített, hogy a gyakorlatban sajátíthassák el annak használatát. A pólókat és a frissítő ásványvizet az országos vezetéstől kapták.

„Még egy ilyen viszonylag rövid, de intenzív testmozgás után is legalább 1, de akár 2 egységgel is csökkenhet egy cukorbeteg vércukorszintje” – emelte ki Füzesi Brigitta, a CEOSz elnöke. „Ez azt jelenti, hogy egyes betegek csupán a mozgással a normális, vagy normál közeli szintre csökkenthetik a vércukorszintjüket. Azok, akik rendszeresen mozognak, jelentősen lassíthatják a cukorbetegség előrehaladását és a szövődmények kialakulását.” A cukorbetegek többsége nem sportol rendszeresen, gyakoriak a mozgásszervi problémák, sokan rendelkeznek már különböző szövődményekkel. Ezért még több ilyen, rendszeres túra kell.

HBN


Aggodalomra adhat okot

A WHO becslése szerint ma 400 millió cukorbeteg él a világon, a jelenség hazánkban is fenyegető, hiszen jelenleg közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg él Magyarországon. Közülük 120 ezren folyamatos inzulinos kezelés alatt állnak. Minden második cukorbeteg pedig nem képes tartani az előírt vércukorszintet, ami különösen súlyos egészségügyi kockázatokkal jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában