Helyi közélet

2017.05.23. 14:49

Loki-szurkolók balesete: bűnösnek mondták ki a kamionsofőrt

Berettyóújfalu, Debrecen - Három, Békéscsabáról hazafelé tartó szurkoló vesztette életét a 2016 februárjában történt balesetben. A lengyel sofőr hiába cserélt kereket, 12 kilométer után azt is elengedték a csavarok.

Berettyóújfalu, Debrecen - Három, Békéscsabáról hazafelé tartó szurkoló vesztette életét a 2016 februárjában történt balesetben. A lengyel sofőr hiába cserélt kereket, 12 kilométer után azt is elengedték a csavarok.

Debrecen mellett a teljes hazai szurkolói közösséget megrázta az a tavaly februári baleset, amely három DVSC-szurkoló életét követelte. Békéscsabán voltak kézilabda-mérkőzésen, hazafelé tartottak, amikor autójuk Berettyóújfalu és Derecske között egy lengyel kamion pótkocsijáról lerepülő kerékkel ütközött. A szerelvényt vezető Cz. R. a fülkében csak egy nagy puffanást halott, majd azt érezte, hogy lassul alatta jármű. Mikor megállt, látta, hogy oldalra billent a pótkocsi: az egyik oldalról két kerék hiányzott. Csak ezt követően pillantotta meg hátrébb az úton keresztbe fordult személyautót. Ebben ültek a lokisták, autójukat a kamionkerékkel való ütközés lökte a szemközti sávba. Ott karamboloztak aztán frontálisan a lengyel sofőr kollégája által vezetett szerelvénnyel. Csoda, hogy a szurkolók negyedik társa – maradandó sérülések árán – túlélte, főleg, hogy a biztonsági öve nem volt bekötve.

Három fiatal vesztette életét Tépe és Berettyóújfalu között | Fotó: Matey István

A baleset miatt Cz. R.-t, a kerekét elveszítő jármű sofőrjét vádolták meg, kedden a Berettyóújfalui Járásbíróságon bűnösnek mondták ki több ember halálát okozó közlekedési baleset gondatlan okozása vétségében, ezért három év fogházbüntetésre ítélték. A határozat azonban nem jogerős, miután az ügyész, a vádlott és védője egyaránt három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Elhasználódott csavarok

A tragédiát az okozta, hogy a Torunból Bukarestbe tartó szerelvényt vezető férfi, miután észlelte, hogy lötyög az egyik hátsó kerék (s emiatt Debrecen után meg is húzta a csavarokat), a pótkereket rosszul, a már sérült csavarokat visszarakva szerelte fel – a mögötte haladó és a balesetben ütköző – kollégája közreműködésével Derecskén. A bíróság szerint ekkor mindenképpen észlelnie kellett volna, hogy az anyák erősen kopottak, a csavarok pedig használhatatlanok: deformáltak voltak, itt-ott a menet is hiányzott róluk. Ráadásul Cz. R. a csavarokat egy megtoldott erőkarú kulccsal húzta meg. Az eljárás során véleményező szakértők álláspontját elfogadva a bíró az ítélet indoklásában azt is kijelentette: a pótkocsi olyan rossz állapotban volt, hogy azzal már nem is kelhetett volna útra.

Meg kellett volna tagadnia az utasítást

– emelte ki dr. Pál Krisztina, hozzátéve, hogy azt az eljárás során nem sikerült igazolni, hogy főnökétől valóban parancsba kapta-e az indulást. Cz. R. védője perbeszédében kifogásolta azt is, hogy a vádlott kollégáját sem hallgatta meg a bíróság.

Fotó: Matey István

A tanács a kerékcsere utáni közúti magatartását is felrótta a lengyel fiatalembernek. Az előírások szerint fokozott óvatossággal kellett volna haladnia, ehhez képest a megengedett 70 helyett 80-90-nel hajtott, a közvetlenül a baleset előtt még előzött is. Ekkor esett le két anyacsavar, ami az előzött autóban kárt is okozott. A vádlott vallomásában arról beszélt, hogy mivel már estére járt, tudta, este 10-ig az ártándi határra kell érnie a kamionstop miatt.

Édesanyja sírva hallgatta

Cz. R. – akit a tárgyalásra a szülei kísértek el Lengyelországból, de fővárosi lengyel követség egyik diplomatája is részt vett hallgatóként – az utolsó szó jogán kijelentette: nagyon sajnálja a történteket, együtt érez az elhunytak hozzátartozóival, de úgy érzi, mindent megtett, hogy ne következzen be baleset. Az eljárás során nem ismerte el a felelősségét.

Fotó: Matey István

A bíróság döntése értelmében – ha jogerős lesz a hároméves fogházbüntetés – ugyan beszámítják a három hónapos előzetes letartóztatását, ám bizonyosan rácsok mögé kell vonulnia. Leghamarabb a büntetés kétharmadának kitöltése után szabadulhat. A bíróság öt évre a vezetéstől is eltiltotta a férfit, emellett a közel 4,5 milliós forintos bűnügyi költségből 1,9 milliót meg kell térítenie. A többit az állam viseli.

HBN


“Négyen indultak útnak, mint már oly sokszor. Kiszurkolták a győzelmet, aztán elindultak hazafelé.”- írja a DVSC kézilabdacsapata a honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában