Helyi közélet

2017.05.25. 14:58

Kezdődik a Dobozi kispiac átépítése Debrecenben

Debrecen - Az új önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP támogatását élvező Türk László képviselői eskütételével kezdődött a debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlése.

Debrecen - Az új önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP támogatását élvező Türk László képviselői eskütételével kezdődött a debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlése.

Az első érdemi vitát kiváltó előterjesztés szerint augusztus 1-jével összevonnak két szociális intézményt. A Pallagi úti Idősek Háza szervezetileg beolvad a Városi Szociális Szolgálatba. – Létszámleépítés ennek nyomán egyelőre nem várható, de az intézményvezetőtől hosszabb távon gazdaságosabb működést várunk el – jelentette ki Papp László polgármester. A városvezető elmondta: az összevonás nyomán egyrészt az idei költségvetési évben 40 millió forintot megtakarítanak, másrészt a Víztorony utca 11. szám alatti helyiség kiürül. Ezt részben a Család és Gyermekjóléti Központ kapja meg, részben pedig várhatóan ott lesz a helye az ottani, Dobozi utcai kispiac működését ellenőrző piaci felügyeletnek. A Dobozi utcai kispiac átépítését-felújítását júniusban indítják – ígérte Papp László.

A 7-es napirendi pont egy másik átszervezésről szólt. Papp László ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a Debrecenben található 42 intézményből jelenleg 8-ban működik gazdasági egység. Ehelyett egy egységes, mindre kiterjedő gazdaságirányítási szervezetet szeretnénk létrehozni, mely a Debreceni Intézményműködtető Központ (DIM) lenne – ismertette a tervet a polgármester. Hozzátette: a jelenlegi előterjesztés értelmében a 33 óvoda kerül a DIM-hez. Papp László ezzel kapcsolatban is úgy fogalmazott, hogy ettől hatékonyabb, takarékosabb működést remélnek.

A 2017-es 2018-as tanévben a debreceni önkormányzati óvodákban indítható csoportlétszámok meghatározásakor kiderült, hogy örömteli módon emelkedik a gyerekek száma. Az iskolába távozó 1450 gyermek helyére, 1608 kicsi (tavaly 1481 fő) jelentkezése érkezett be.

Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakcióvezetője az átszervezések kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam 2019-től egy úgynevezett ASP gazdálkodási rendszerrel szeretné a mainál jobban felügyelni az önkormányzatok működését. Szerinte ennek nyomán országszerte akár több tízezer ember munkája is fölöslegessé válhat.

Papp László polgármester válaszában kifejtette: a debreceni önkormányzatnak nincs félnivalója az ASP-rendszertől, hiszen a helyhatóság gazdálkodását most is szigorú kontroll alatt tartja például a közgyűlés és az Állami Számvevőszék.

Inkubátorház a városháza végében

Nagyreményű kezdő vállalkozásokat segítő irodaház (inkubátorház) épülhet a Régi Városháza Sas utca felőli hátsó részére. A mélygarázst is tartalmazó beruházás 1,4 milliárd forintba kerülne – derült ki egy másik napirend tárgyalása során. (A Macis kutat máshová vinnék.)

Elfogadták, hogy a déli ipari park megközelítése érdekében épüljön nagyméretű körforgalom a 47-es főúton, a hosszúpályi úti leágazás közelében. Felújítják a Köntösgátsort és a 33-as főútból egy, a leendő Thyssenkrupp-gyárhoz vezető bekötőutat is kialakítanak. A vita során Papp László elmondta: a repülőtér melletti déli ipari terület 200 hektárt érintő közművesítése jól halad és a tervek szerint 2018 nyarára, őszére készül el. Az első nagy befektető a területen az InterTanker - Daimler buszgyár lesz.

Ingyenesen vagyonkezelésbe adták a Burgundia utca 1. szám alatti középiskola épületet a Debreceni Szakképzési Centrumnak.

Egyhangúlag 30 igen, 0 nem és 0 tartózkodás mellett fogadták el azt a javaslatot melynek lényege, hogy a debreceni önkormányzat kérjen támogatást a helyi tömegközlekedés tavalyi 2,5 milliárdos veszteségének részbeni finanszírozásához.

HBN-Orosz Csaba


Legyen ingyenes az M35-ös

Az M35-ös autópálya már meglévő és még épülő debreceni szakaszának a Petőfi téri főpályaudvar építkezésének idejére történő ingyenessé tételét kezdeményezi a debreceni közgyűlés. Az erről szóló határozat elfogadását furcsa dolgok előzték meg. Az eredeti javaslat a szocialista Madarasi Istvántól származott. A vita elején viszont Papp László polgármester elmondta: ezt ő már márciusban szorgalmazta az illetékes államtitkárnál. Így Balázs Ákos, a Fidesz frakcióvezetője egy olyan módosító javaslattal jelentkezett, melynek értelmében támogassák a polgármester indítványát. Ezt Madarasi István is elfogadta. Közben Korcsog György DK-s képviselő arra emlékeztetett, hogy a ferihegyi elkerülő utat és a Kaposvárt elkerülő útszakaszt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már kivette az autópálya díjfizetési kötelezettség alól. Szerinte az M35-ös debreceni részét véglegesen mentesíteni kellene a díjfizetés alól. Ezt azonban a többség nem támogatta, a szavazáskor mindössze 6-an nyomtak erre igent.

Madarasi István pedig azt fejtegette, hogy a debrecenihez hasonló nagyberuházások miatt Székesfehérvár önkormányzata az év elején ugyancsak kezdeményezte az M7-es autópálya ottani részének átmeneti ingyenessé tételét.


Szívügyük a Latinovits

A Csokonai Színház állami pénzből (6,3 milliárdból) megvalósuló felújításáról szóló előterjesztés kapcsán Madarasi István szocialista képviselő arról érdeklődött, hogy mikor fejezik be a Fórumban található Latinovits Színház építését. Dr. Papp Csaba (Fidesz) tanácsnok azt válaszolta, hogy a román-magyar pályázat a románok hibájából „megcsúszott”. Júniusban viszont kiírják a pályázatot. – Tényleg szinte kabaréba illik, az ami ebben az ügyben zajlott – foglalta össze a háttérben történteket Papp László polgármester. Szavaiból az derült ki, hogy mostanra minden akadály elhárult a beruházás folytatása elől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában