Helyi közélet

2017.05.14. 19:09

Időjárás-jelentés – 2017. május 14.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Európa nagy részén emelkedőben van a légnyomás, az Atlanti-óceán fölött kialakuló ciklonok a Brit-szigetektől nyugatra maradnak, a Fekete-tenger térségében található légörvény pedig gyorsan kelet felé helyeződik, miközben jelentősen gyengül, töltődik. Az említett ciklonok környezetét leszámítva nagyobb területre kiterjedő csapadék-tevékenység a Skandináv-félszigettől az Alpokig terjedően figyelhető meg, ahol az erősen labilizálódó légkörben nagy számban alakulnak ki záporok, zivatarok. Továbbra is nagy hőmérsékleti kontraszt figyelhető meg kontinensünkön: bár az igazán hideg levegő - havazásokkal, hózáporokkal - Skandinávia térségében egyre inkább a sarkkörön túlra húzódik vissza, Oroszország északi részén alacsonyabb szélességeken is 5 fok közeli maximum-hőmérsékletet mérnek, Görögországban, Törökország nyugati részén ugyanakkor 33, 34 fok is előfordul. A már említett labilisabb levegő hétfőn a Kárpát-medencét is eléri, hétfőn - a keleti országrészt leszámítva - több helyen számíthatunk záporra, zivatarra.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Vasárnap napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, a Dunántúl nyugati és déli részén elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Éjszaka a Dunántúlon nagyobbrészt felhős idő ígérkezik, további szórványos csapadékkal, másutt többnyire gyengén felhős lesz az ég. Hétfőn a Tiszántúlon több órára kisüt a nap, a középső országrészben egyre erőteljesebbé válik napközben a gomolyfelhő-képződés, nyugaton pedig csak kevés napsütés lehet. Délelőtt a Dunántúlon, később a középső területeken is több helyen várható zápor, zivatar, lokálisan felhőszakadás, jégeső is előfordul. Az északi szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ország nagy részén 9 és 14 fok között alakul, de keleten, északkeleten helyenként 6, 7 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 19 és 25 fok között várható.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában