Helyi közélet

2017.04.04. 12:59

„Tervek nélkül soha nem érhetsz el sikereket”

Nagyrábé - Keresi a tehetségeket, egyengeti a pályájukat, és mindeközben művelődési házat és könyvtárat is vezet Ráczné Fekete Ilona.

Nagyrábé - Keresi a tehetségeket, egyengeti a pályájukat, és mindeközben művelődési házat és könyvtárat is vezet Ráczné Fekete Ilona.

A nagyrábéi művelődési ház igazgatóját gyermekkora óta foglalkoztatja a kultúra, a közösségi események szervezése, valamint az, hogy az embereket egy rövid időre kiszakítsa a mindennapok egyhangúságából. Állítja, az a hivatása, hogy mindenkihez eljuttassa a kultúra egy kis darabját.

– Ezt nem lehet úgy csinálni, hogy nem száz százalékosan figyelek rá. Ez folyamatos munkát és készenlétet igényel, emellett pedig fontos, hogy a szívünket és lelkünket beletegyük, valamint szeressük az embereket. Állandóan kapunk impulzusokat az élettől, amelyeket átültethetünk a kulturális területekre. Elég egy zene vagy kép, amelyeket ha továbbgondolunk, beleszőhetjük a következő előadásba. Nagyon szeretem ezt csinálni, így természetes, hogy a hivatásomnak tekintem – részletezte munkájának lényegét.

Nem szakadt el a szervezéstől

A kultúra hat éves kora óta része az életének, akkor kezdett el néptáncot tanulni Püspökladányban, később népdalokat is énekelt. Középiskolás korában a helyi tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget jelentő önálló estet szervezett lakóhelye, Püspökladány művelődési központjában. Elmondása szerint abból fakadt ez az egész, hogy részt vett különböző rendezvényeken, ahol megtetszett neki a szervezők munkája.

– Ha valaki egy olyan temperamentumos ember, mint én, annak kell az a pörgés, ami a szervezéssel jár. Sokat köszönhetek a püspökladányi művelődési ház akkori igazgatójának, Varga Matildnak, aki nagyon sok tudást adott át nekem. Amint elvégeztem a gimnáziumot, felvett diákmunkára, amellett pedig levelező tagozaton művelődésszervezőnek, majd kulturális menedzsernek tanultam. Azóta pedig nem tudtam elszakadni ettől a közegtől, még akkor sem, amikor megszületett a két gyermekem. A ladányi művelődési házat húsz év után hagytam ott, de közben végig megragadtam minden egyes lehetőséget, ami az utamba került. Amikor eljöttem a művelődési központból, főállású vállalkozóként folytattam a kulturális menedzseri munkát. Ez azonban csak néhány hónapig tartott, ugyanis 2016 júliusától a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója vagyok. – 2015-ben nagy döntéseket kellett meghoznom, akkor sok dolog megváltozott az életemben. Azon a nyáron indult el a produkciós irodám. Programokat szervezünk és közvetítünk, de az alapgondolata az volt, hogy bemutassam Hajdú-Bihar fiatal tehetségeit. Emberileg rengeteget kaptam ezektől a fiataloktól. Ez olyan impulzusokat adott, ami arra serkentett, hogy menni kell tovább, és van értelme annak, amit csinálok – beszélt a vállalkozásáról Ráczné Fekete Ilona. – Kifejezetten társas lénynek érzem magam, kommunikatív vagyok, könnyen teremtek kapcsolatot másokkal, így fontos, hogy a munkámat csapatban végezzem. Úgy vélem, hogy a jó gondolatok és a jó ötletek akkor lesznek sikeresek, ha nem te magad akarod véghez vinni az egészet, hanem azokat a kollégáiddal is megbeszéled. Ez egyfajta bizalmi viszonyt is elindít – gondolkodott el, majd azzal folytatta, hogy oda kell ám figyelni a dolgokra, mivel nem lehet mindenkiről csak a jót feltételezni, az élet nem így működik.

Új kapcsolatok, új ismeretek

Volt része csalódásokban, de megtanulta kezelni ezeket. Legfőbb erényének az őszinteséget tartja, és másoktól is ezt várja el.

Az évek során kapott biztatás és pozitív visszajelzések hatására egyre nagyobb álmai vannak. Szeretné, ha a produkciós irodája országos szinten ismert lenne, az általa támogatott fiatal tehetségek pedig elérnék a szakmájuk csúcsát. Emellett szeretne létrehozni egy tehetségházat, ami által segíthetne a fiataloknak megtalálni önmagukat, valamint fejleszteni a képességeiket. A távlati tervei között szerepel még egy olyan fesztivál szervezése is, amely hatalmassá nőné ki magát Sárréten. – Tudom, hogy ezek nagy tervek, de azok nélkül nem érhetünk el sikereket. Reményeim szerint ezek 5–10 éven belül megvalósulnak, főleg úgy, hogy beiratkoztam zenei menedzserképzésre, ezáltal pedig új kapcsolatokat építhetek, és új ismeretekhez juthatok. De az is nagyon sokat segít, hogy a megfelelő emberekkel vagyok kapcsolatban, akik támogatnak az álmaim megvalósításában – zárta a beszélgetést Ráczné Fekete Ilona.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában