Helyi közélet

2017.04.30. 13:37

Jézust meghívni áldás és felelősség

Debrecen - Megáldották a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székházát szombaton; a debreceni Petőfi tér 8 szám alatti felújított épület nem csak irodaként, de kulturális és közösségi programok helyszínéül is szolgál majd.

Debrecen - Megáldották a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székházát szombaton; a debreceni Petőfi tér 8 szám alatti felújított épület nem csak irodaként, de kulturális és közösségi programok helyszínéül is szolgál majd.

Az ország egyetlen olyan vidéki városában vagyunk, ahol három felekezet püspöksége székel: a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyház és a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye. A Görögkatolikus Metropóliát 2015 márciusában alapította Ferenc pápa, központja Debrecen lett, most pedig otthonra talált – hangzott el a több egyházi és állami vezető jelenlétében zajló szertartáson. Az emeletes épület központi terének erkélyein a Lutitia Kóruscsalád fiataljai álltak, énekük különleges hangulatot adott az ünnepségnek. A ház megszentelése és Lukács evangéliumából Zákeus történetének felolvasása után sorra szólaltak fel a vendégek.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek homíliájában elmondta: a történet arra tanít, hogy önmagunkban nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy visszataláljunk az igaz úthoz. Nem elég Jézus tanítása iránti érdeklődésünk sem. Találkoznunk kell Jézussal és új emberré lennünk. „A székház megáldásával láthatóvá vált az, hogy a hazai görögkatolikus közösség egyházi szerveződésének fejlődésnek folyamata egy új állomásához érkezett, de az ember építő és szervező munkája önmagában kevés ahhoz, hogy a lélekben is örök érték szülessen. Ebben az épületben Jézus akar megszállni, azt kéri, parancsolja, legyen ez a hely az ő megértő, irgalmas szeretetének otthona, sugározza az ő örömhírét. Amikor azt kérjük Istentől, hogy itt Jézus legyen otthon, nagy feladatot is vállalunk. Azt kérjük, hogy egymást tisztelve dolgozhassunk itt, s ne azt keressük, ami elválaszt, hanem, ami eggyé tesz.

Fotó: Derencsényi István

Kocsis Fülöp érsek-metropolita személyes történetével fogalmazta meg, hogy mit jelent számára a hit és Jézus tanítás, aki megígérte százszor annyit ad annak vissza, aki elhagyja érte és az evangéliumért családját, valamint a földi javakat. Neki hatalmas családja lett a házasság és gyermekek helyett.

Papp László polgármester hangsúlyozta: „Mi, debreceniek a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, vagy ha a szükség úgy hozza, nemzetünk szabadságához végsőkig ragaszkodunk. A legfontosabb értékeink közé tartozik a kereszténység és a hit, ami Debrecent erőssé tette az elmúlt évszázadokban. A kölcsönös tiszteletre épülő intézményes együttműködés, – az egyházak, a helyi közösségek és az önkormányzat között – ékes példája a legutóbbi virágvasárnapi körmenet.” Elárulta: levéltári adatok szerint ezt az épületet a város kiemelt jelentőségű görögkatolikus családja, a Demetrovics família hozta létre 1912-ben.

Kósa Lajos a Fidesz-frakcióvezetője, még városvezetőként ígéretet tett, hogy ha valaha görögkatolikus püspök helyet keres a városban, az önkormányzat minden segítséget megad ehhez. Az ünnepi felszólalásában elmondta: kalandos úton hozzá került az az 1704-ből származó levél, amelyben II. Rákóczi Ferenc engedélyezte egy görögkatolikus családnak a Debrecenben való letelepedését, ezt szeretné a székházban elhelyezni.

A kormány 2,3 milliárd forinttal támogatta a székház létrejöttét.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Jézus szavait idézve hangoztatta építkezni csak biztos alapokra érdemes: a magyar nemzet ezer éve eldöntötte ez az alap Krisztus tanítása. Felhívta a figyelmet az alapok időnkénti újratalálásának szükségességére.

Leonardi Sandri bíboros jelölte meg ezt a napot a megszentelésre, mert szeretett volna részt venni rajta, de elfoglaltságai miatt nem tudott, így a keleti egyházak kongregációja prefektusa levelét felolvasták az eseményen.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában