Helyi közélet

2017.04.09. 08:55

Iratait és türelmét ne hagyja otthon!

Ártánd - Fennakadás péntek délelőtt nem volt, de hosszabb várakozási idővel számolhatnak az autósok az ártándi határállomáson, miután érvénybe lépett az új szabályozás, miszerint az európai uniós országok állampolgárainak okmányait is ellenőrizni kell az adatbázisokban.

Ártánd - Fennakadás péntek délelőtt nem volt, de hosszabb várakozási idővel számolhatnak az autósok az ártándi határállomáson, miután érvénybe lépett az új szabályozás, miszerint az európai uniós országok állampolgárainak okmányait is ellenőrizni kell az adatbázisokban.

A Napló munkatársai azt tapasztalták: bár öt sávon engedték a forgalmat, mintegy egy órát kellett a Magyarországra belépőknek várniuk a sorbaállástól az útlevél ellenőrzéséig; kifelé csak szúrópróbaszerűen ellenőriznek. A rendszer valódi próbája a húsvét lesz, amikor az Erdélyből hazautazók, illetve a vendégmunkások visszaindulnak Nyugat-Európába. A szigorított ellenőrzés könnyen pénztárcába vágó lehet azoknak, akik a nagyváradi ipari parkokba ingáznak

„Szombaton megyek Váradra, kíváncsi vagyok, mi lesz!” – így búcsúztunk a pénzváltóknál lévő büféstől az ártándi határállomás közelében, mikor elindultunk a belépési oldalra. Mellettünk a kifelé tartó autósok tempóznak, a kamionok inkább csak cammognak a külső sávban, de folyamatosan járnak. Bár az idő nyolcra jár, Romániában pedig 9 óra van, így a reggeli csúcs már lement, a forgalom láthatóan erős: öt sávban léptetik be az autósokat – van, amikor kettő is elég – Magyarország területére. A kocsisort nem mondanánk hosszúnak, 200 méterre becsüljük. Egy magyar szolgálati autót hajtó sofőr már visszafelé tart Nagyváradról. – Szerdán öt perc alatt átmentem, most meg már 20 perce itt állok, és még legalább ennyire becsülöm a várakozási időt – így a Tibor néven bemutatkozó férfi. Hallott az ellenőrzés szigorításáról, de állítja, csúcsidőben ennél rosszabb lenne. Azt mondja, biztos a románok miatt van.

Nincs teljesen igaza, mert egy uniós rendelkezés lépett életbe péntek éjfélkor. A leglényegesebb változás, hogy a szabad mozgás uniós jogával rendelkezők – az Európai Unió tagállamainak, illetve Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárai – úti okmányában szereplő adatokat is ellenőrizni kell az adatbázisokban. Az intézkedéssel a terroristák mozgását fékeznék meg. Ez a schengeni külső határon – így magyar–román határon is – megnöveli a várakozási időt.

Péntek délutánra két órára nőtt a várakozás ideje Ártándon, a beléptetésre váró kollégánk kiabálásokról, dudálásokról számolt be. Fotó: Matey István

István Nagyváradon él és vezet egy bádogozással foglalkozó kis vállalkozást. Munkaügyben tart az anyaországba. Arra figyelünk fel, hogy az autójából kiállva cigarettázik. – Ami máskor öt perc, az most egy óra lesz – jósolja a már 20 perce belépésre váró férfi. Látnoki képességi nem csalják meg: jó fél óra múltán, mikor mi már végzünk a munkánkkal, István piros pólója ismét feltűnik az autók között, de még hét-nyolc jármű áll előtte. Rápillantva a rendőrség hivatalos oldalára, ekkor már ott is egyórás várakozási időről írnak, a sor hossza pedig szemmel láthatóan megduplázódik. Mi lesz húsvétkor? Ezt senki nem tudta megmondani, de a megszólaltatott autósok szerint, ha marad a szigor, rég nem látott kocsisorokra készülhetnek az utazók.

Többször fordulnak…

A kamionsávban rosszabb a helyzet. Egy Marosvásárhelyről Hajdúböszörménybe tartó fiatalember két órája állt be a sorba. Vannak azonban kollégái, akik többször fordulnak. Például a kavicsot szállító kamionok. Ottjártunkkor nyolc jármű érkezik egymás után. Mindegyiken tábla hirdeti: az M35-ös építkezésre hordják az anyagot a határ túloldaláról. Akad köztük romániai Bihar megyei, illetve magyar rendszámú jármű is. Ez csak azért érdekes, mert a 42-es főúton Biharkeresztes közelében lévő kavicsbányából pedig éppen Romániába hordják a kavicsot. A sofőrök egymással rádióznak, velünk nem akarnak beszélni. Visszatérve az autónkhoz, a büfés csak a füle tövét vakarta a beszámolónkat hallgatva. Lemondóan jegyzi meg, a migráns úgyis az erdőnél, vagy a vasút mellett jön, ha jön…

HBN–SZZSL


A magyar–román határ mentén élők már-már kezdték azt hinni, hogy őket minden, a migrációnak tulajdonítható kellemetlenség elkerüli, amikor derült égből villámcsapásként a fülükbe jutott a hír: péntektől új módit kénytelenek velük szemben (is) alkalmazni az amúgy jól ismert határrendészek, hiszen utóbbiakat köti a szolgálati biblia (leánykori nevén az új schengeni kódex). Petneházi Attila írása.


Kovács Lajos 42 éves kőművesről a határnál mindennap ki fogják deríteni… ugyanazt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában