Anyja neve?

Akt.:
Anyja neve?
© Fotó: Matey István
A magyar–román határ mentén élők már-már kezdték azt hinni, hogy őket minden, a migrációnak tulajdonítható kellemetlenség elkerüli, amikor derült égből villámcsapásként a fülükbe jutott a hír: péntektől új módit kénytelenek velük szemben (is) alkalmazni az amúgy jól ismert határrendészek, hiszen utóbbiakat köti a szolgálati biblia (leánykori nevén az új schengeni kódex). Petneházi Attila írása.

A brüsszeli adminisztráció az „újkori népvándorlásnak” most éppen úgy próbál gátat szabni, hogy egy kalap alá veszi az uniós polgárt a harmadik országbeli világutazóval, és innentől kezdve az Európai Unió külső határain ki- vagy belépő mindahányszor átvilágíttatik, amikor csak „gyütt-ment”. Hogy Kiss Arnold ártándi asztalos számára (szabad fordításban) mit jelent az új schengeni kódex?

Nos, nagyjából annyit, hogy ha a határ menti hivatali „tökölés” miatt túl gyakran kési majd le a román oldalon lévő asztalosüzem reggel hatos műszakkezdését, a főnöke bizony útilaput köt a talpára, és eheti megint a munkanélküliek keserű kenyerét. Mert bármennyire is szárnyal a magyar gazdaság, legalábbis a mi határszakaszunkon nagyságrendekkel többen járnak oda, mint onnan ide dolgozni…

– Petneházi Attila –


Iratait és türelmét ne hagyja otthon!

Fennakadás péntek délelőtt nem volt, de hosszabb várakozási idővel számolhatnak az autósok az ártándi határállomáson, miután érvénybe lépett az új szabályozás, miszerint az európai uniós országok állampolgárainak okmányait is ellenőrizni kell az adatbázisokban.


Mindenki gyanús, az is, aki nem…

Kovács Lajos 42 éves kőművesről a határnál mindennap ki fogják deríteni… ugyanazt.