Helyi közélet

2017.04.21. 15:30

Gyermek- és kamaszkorban is fontos a megfelelő vizsgálat

Debrecen - A serdülő lányok fogamzásgátlási lehetőségei, az egészséges nemi életre nevelés és a méhnyakrák megelőzése – ezek a kiemelt témái a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével zajló Gyermeknőgyógyász Kongresszusnak.

Debrecen - A serdülő lányok fogamzásgátlási lehetőségei, az egészséges nemi életre nevelés és a méhnyakrák megelőzése – ezek a kiemelt témái a Debreceni Egyetem szakembereinek részvételével zajló Gyermeknőgyógyász Kongresszusnak.

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központja a gyermeknőgyógyászat egyik fellegvára és kiindulópontja annak, hogy ma a gyermekek és serdülő lányok nőgyógyászati ellátása szervezett formában működik Magyarországon – hangzott el a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság 37. Kongresszusának megnyitóján április 21-én a DAB székházban.

Póka Róbert, az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója beszédében kiemelte, hogy a Klinikai Központ mindig is élenjáró szereplője volt a gyermeknőgyógyászatnak, amely ma már az általános szülészet és nőgyógyászat egy igen kiemelkedő, fontos szakterülete.

- Amíg korábban a serdülő lányok az első menstruációjukat 15 éves koruk körül élték át, napjainkban az első vérzés átlagosan négy évvel korábban, 11 éves kor körül jelentkezik. Ezért már a tizenéves kor elején el kell kezdenünk az egészséges és tudatos nemi életre nevelést, hiszen rendkívül fontos népegészségügyi jelentőséggel bír ez a korosztály – fogalmazott Póka Róbert.

A professzor szerint a biztonságos fogamzásgátlással, a nemi úton terjedő betegségek megelőzésével, a családtervezés kérdésével már igen fiatal korban el kell kezdeni foglalkozni. Hozzátette: a gyermekek és serdülők nőgyógyászatával foglalkozó szakembereknek óriási felelősségük van abban, hogy már kamaszkorban felkészítsék a lányokat az akár évtizedekkel későbbi egészséges várandósságra.

A kétnapos szakmai találkozó egyik kiemelt témája a HPV-fertőzések és a méhnyakrák prevenciója, hiszen hazánkban évente csaknem négyszáz fiatal, vagy középkorú nő értelmetlen halálát okozza a betegség, pedig az I. stádiumban diagnosztizált betegek több, mint kilencven százaléka megmenthető lenne.

Fotó: unideb.hu

- A rendszeres szűrővizsgálatok mellett a megelőzés legbiztosabb módja az oltás. A méhnyakrák az első olyan rosszindulatú daganat, ami vakcinával megelőzhetővé vált és ez olyan lehetőséget teremt, amely semmilyen más rákos betegség esetében nincs a kezünkben - fogalmazott Major Tamás, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság elnöke.

A szakember a konferencia másik kulcsfontosságú témája, a fiatalkorúak fogamzásgátlása kapcsán elmondta, hogy a terhesség-megszakítások száma hazánkban négyszerese a nyugat-európai átlagnak, annak ellenére, hogy a nem kívánt terhességek megelőzésére ma már teljes biztonsággal lehetőség van.

A kongresszus részeként „Mályvatükör – szembenézés a méhnyakrákban érintettek érzelmeivel” címmel fotókiállítás is nyílt. A méhnyakrákon átesett, gyógyult nők fotóit bemutató tárlat április 28-ig látható a DAB Székház földszintjén.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában