Helyi közélet

2017.04.18. 07:55

A hitközség húzta a rövidebbet

Debrecen - Részrehajlónak minősítette a Bét Din a DZSH ellenzékieket felfüggesztő határozatát.

Debrecen - Részrehajlónak minősítette a Bét Din a DZSH ellenzékieket felfüggesztő határozatát.

Elmarasztalta a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elöljáróságát a felekezet vallási törvényszéke (Bét Din), amely azt követően ült össze, hogy Deményi György, Fohn György és Weisz György tagságát a DZSH felfüggesztette. Mint arról beszámoltunk, az elöljáróság szombatszegésre hivatkozva döntött így. A „hármak” a DZSH határozata után fordultak dr. Frölich Róbert országos főrabbihoz, így került az ügy a Bét Din elé.

A főrabbikból álló testület előtt a felfüggesztést aláíró DZSH-vezetők nem jelentek meg, így a vallási bíróság a rendelkezésre álló dokumentumok alapján döntött. A „hármak” közül Fohn esetében állapították meg a szombatra vonatkozó tilalmak megszegését, amit akkor követett el, amikor újságot (éppen a hitélet kiüresedéséről szóló Napló-írást) vitt a zsinagógába. Leszögezték viszont: ez nem jelenti azt, hogy a másik két ellenzéki is megszegte volna ezt az előírást. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a szombatszegés korántsem egyedi eset: a hívek akkor is elkövetik, ha mobiltelefont visznek a szertartásra, vagy éppen autóval mennek a zsinagógába szombatonként. Az ellenzékiek időszaki kiadványát pedig békétlenséget gerjesztőnek találták.

Általános hivatkozások

A törvényszék határozata megerősíti azt, amiről Frölich már korábban nyilvánosságra hozott állásfoglalásában is olvasni. Nevezetesen, hogy a DZSH-elöljáróság felfüggesztésről szóló határozatának hivatkozásai túl általánosak, nem releváns vallási törvényre mutatnak, hozzátéve, hogy a felfüggesztés aláírói közül csak Ehrenfeld rabbi járatos a zsidó törvények világában. A Bét Din végzése szerint a templom nem pusztán Isten háza, onnan senkit nem lehet kitiltani. Érdemes azonban megjegyezni: a felfüggesztés nem jelentette azt, hogy a „hármak” ne járhattak volna oda, más kérdés, hogy a határozat szerint őket nem számolták a teljes értékű minjen megtartásához szükséges tíz férfi közé.

A Bét Din megállapítása szerint a debreceni vezetés, ahelyett, hogy mindent megtenne a bővítésért, csökkenti a létszámot. A határozat alapján pedig arra jutott a bíróság, hogy a DZSH vezetése a Horovitz Tamás elnökkel nyíltan szembe menő ellenzékieket nyilvánosan megszégyenítette.

Világi bírósághoz fordulnak

A vallási törvényszék a „hármakat” eltiltotta a cselekvésük megismétlésétől, a Debreceni Zsidó Hitközség elöljáróságát pedig arra szólította fel, hogy állítsák helyre a közösség békességét. Ismerjék el az ellenzékieknek okozott jogsértést, s nyilvánosan kérjenek tőlük bocsánatot. Hozzátették, miután a Bét Din fellebbviteli fórumként működött, a feleknek további jogorvoslati lehetőségük csak polgári bíróságon van. Az egyik felfüggesztett, Weisz György arról beszélt munkatársunknak, hogy ezt meg is teszik: 20 millió forintra perelnék a DZSH vezetését. Elmondása szerint az egyik legjobb nevű hazai ügyvédi iroda jelentkezett a képviseletükre.

HBN–SZZSL


Feltáró cikkeinkben korábban megírtuk

  • Több mint 600 millió forintból újultak meg a hitközség zsinagógái és székháza
  • 95 milliós kölcsönt kért Horovitz Tamás a DZSH nevében a Mazsihisztől
  • Belső vizsgálat folyt a kölcsön okairól
  • Több elnökségi tag távozott
  • Olyan kevés a templomba járó férfi, hogy gyakran a minjen megtartásához szükséges tíz személy sincs jelen
  • Inkább kulturális közösségként működik a debreceni zsidóság
  • Sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak
  • A márciusi DZSH-közgyűlésen a kiszivárgott hangfelvétel szerint Heisler András Mazsihisz-elnök élesen kritizálta Horovitz Tamás DZSH-elnököt

  • A Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) heti szertartásainak mintegy felében nem tudnak teljes értékű istentiszteletet tartani.

     

    Rendőrök és nyomozók jelentek meg múlt kedden a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában, ahonnan iratokkal, számítógépes adatokkal távoztak – értesült a Hajdú-bihari Napló. A házkutatás és a lefoglalás tényét a megyei rendőr-főkapitányság megerősítette, érdeklődésünkre közölték: sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak, az eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja. A nyomozás a DZSH 95 millió forintos Mazsihisz-kölcsönével van összefüggésben. Emlékezetes: uniós és állami támogatással 600 millió forint értékben újult meg a felekezet két helyi zsinagógája és székháza. A pénz azonban nem lett elég, ezért kérte a kölcsönt Horovitz Tamás elnök a DZSH nevében, ám nem tudtak időre törleszteni. Úgy tudjuk, a feljelentést nem a Mazsihisz tette, a rendőrség azt írta: állampolgári bejelentés alapján vizsgálódnak.

    Nemcsak hogy megszólalt a Mazsihisz, hanem Heisler András elnök és Kunos Péter ügyvezető személyesen látogatott el a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) vasárnapi tisztújító közgyűlésére, mi­után a Hajdú-bihari Napló pénteken megírta: nyomoznak a Debreceni Zsidó Hitközség költései miatt.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában