Helyi közélet

2017.03.10. 14:37

Videó: Mindenképp több mérnöktanár kell a műszaki karra

Debrecen - A most megalakult műszaki-informatikai kabinet az ATOMKI-val is együttműködne.

Debrecen - A most megalakult műszaki-informatikai kabinet az ATOMKI-val is együttműködne.

– Az ipar digitalizálása, azaz az „Ipar 4.0” miatt már nem a futószalag mellé kellenek munkások, hanem robotprogramozókra és mérnökinformatikusokra van szükség. A régió munkaerő-piaci igényei szükségessé teszik az egyetem műszaki és informatikai képzéseinek fejlesztését, amit nem lehet a vállalatok bevonása nélkül megvalósítani. Ezért ágazati kabinetet hozunk létre az egyetem erőforrásainak optimalizálása, a stratégiai cél elérése érdekében – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán a műszaki-informatikai kabinet szerdai alakuló ülésén. A Debreceni Egyetem rektor elmondta: amíg például a gyógyszerészeti, az orvosi, vagy a mezőgazdasági képzésük a világ élvonalába tartozik, addig a műszaki-informatikai területen nincs elég tanáruk, illetve a gépész- vagy a villamosmérnök képzésben a magasan képzett oktatók többsége nem mérnöktanár, hanem természettudományi végzettségű. – Azért fordultunk Palkovics László oktatásért felelős államtitkárhoz, hogy vállaljon szerepet a műszaki-informatikai kabinet munkájában. Ez a testület meg tudja mondani, hogy mit kell csinálni közép- és hosszútávon, az egyetem pedig képes erőt összpontosítani a stratégiai célokra – jelentette ki.

Népszerűsítenék

Palkovics László az ülésen a mérnökképzés fejlesztésének támogatásáról biztosított. - A megfelelően képzett mérnökök iránti növekvő igényt részben olyan speciális támogatásokkal segítenénk, amelyek emelik az itteni képzés szintjét. Vizsgáljuk továbbá, hogy miként lehet olyan szakembereket Debrecenbe hozni, akiket be lehet kapcsolni az itteni képzésbe. Az államtitkár hozzátette: a probléma nem a magyar műszaki képzés minőségével van, hanem azzal, hogy túl kevés fiatal, a hallgatók mindössze 25 százaléka érdeklődik a műszaki, természettudományi, informatikai képzések iránt. - A kormányzat célja ezen arány 40 százalékra növelése, ezért népszerűsítenénk a mérnöki pályát. A célra 9 milliárd forintos pályaorientációs pályázati forrás áll rendelkezésre - jelezte.

Kiderült az is, hogy a most létrehozott testület révén az egyetem a nukleáris energiával kapcsolatos hazai fejlesztésekhez kötődő tudományos munkában is nagyobb részt vállalna a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetével (ATOMKI).

A kabinetben az egyetemi vezetők mellett helyi vállalkozások és több száz munkavállalót foglalkoztató nagyvállalkozások vezetői, valamint a város képviselői is részt vesznek.

HBN


A Debreceni Egyetem Műszaki-Informatikai Kabinetjének tagjai

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Szűcs Edit dékán, Mihálydeák Tamás dékán, Pintér Ákos dékán, Ujvári Gyula, az EMD Endoszkóp Műszer Gyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője, Kossa György, az InterTanker Zrt. vezérigazgatója, Ascsillán Endre, a GE Hungary Zrt. alelnöke, Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában