Helyi közélet

2017.03.22. 19:44

Szezonra készítik a motorokat

Debrecen - Idén három alkalommal is lemérhetik felkészültségüket a motorosok.

Debrecen - Idén három alkalommal is lemérhetik felkészültségüket a motorosok.

Itt a tavasz, és vele a jó idő, melynek egyik csalhatatlan jele, hogy megjelentek a motorosok az utakon. Annak érdekében, hogy minél kevesebb motoros baleset történjen, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Debreceni Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály, „A Közlekedésbiztonságáért Alapítvány” valamint a Hajdú-Bihari Motorosok Egyesülete az elmúlt évekhez hasonlóan motoros vezetéstechnikai felkészítőt szervez tavasszal a kétkerekű járművezetők számára.

– A programsorozattal azt szeretnénk elérni, hogy a motorosok ne csak a gépeik képességével, hanem a saját határaikkal is tisztában legyenek. Ezért három alkalommal szervezünk felkészítést, az első most szombaton 8-12 óra között lesz a közlekedési hatóság Bartók Béla 115. szám alatti vizsgaállomásán. A motorosok kiépített rutinpályát mérethetik meg magukat és járműveiket, KRESZ-tesztlapok segítségével tesztelhetik tudásukat, valamint motoros szimulátort is kipróbálhatnak – hívta fel a figyelmet Bacsó Attila rendőr alezredes.

Aznap a vizsgaállomáson igény szerint tételesen átvizsgálják az érdeklődők motorkerékpárjait, hogy megállapítsák azok műszakilag alkalmasak-e a biztonságos közlekedésre. Sőt, akár az időszakos vizsgáztatást is elvégzik. A szervezők az autó- és a motorépítés szerelmeseit is várják, szakértők tanácsokkal látják el őket azzal kapcsolatban, hogy szabályosak-e azok az átalakítások, amiket végrehajtottak a járműveiken. Április első és harmadik szombatján a Főnix Csarnok parkolójában gyakorolhatnak a kétkerekűek megszállottjai. Szabó József, „A Közlekedésbiztonságáért Alapítvány” kuratóriumának elnöke elmondta, immár húsz esztendeje, hogy vezetéstechnikai tréningek tartanak a motorosok számára Debrecenben.

– A pályán olyan akadályokat, elemeket igyekszünk majd kiépíteni, amelyek a közúti közlekedésben is előfordulhatnak.

HBN


Kilenc halott az utakon

Kifejezetten szomorú képet fest magáról idén eddig a megye közlekedése. Hárommal többen – összesen kilencen – haltak meg a megye útjain, mint az elmúlt év azonos időszakában, az pedig arányaiban még tovább rontja az összképet, hogy 43-mal kevesebb baleset történt. Kevesebb viszont az ittas vezető, valamint a kerékpárosok és gyalogosok okozta incidensek előfordulása is csökkent, utóbbiak esetében arányában csaknem harmadára esett vissza a szerencsétlenségek gyakorisága. A baleseteket előidéző fő okok nem változtak: a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodás szabályának megsértése áll a lista élén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában