Helyi közélet

2017.03.24. 14:58

Szent László-emlékév a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A hallgatóság bevonásával a Debreceni Egyetem is bekapcsolódik a Szent László év programsorozatába, amelyekről március 23-án, Budapesten tartottak tájékoztatót a szervezők és közreműködők.

Debrecen - A hallgatóság bevonásával a Debreceni Egyetem is bekapcsolódik a Szent László év programsorozatába, amelyekről március 23-án, Budapesten tartottak tájékoztatót a szervezők és közreműködők.

A 2017-es évet a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság. Ebben az évben számos program, köztük a határon átívelő Szent László gyalogos zarándoklat is hirdeti majd a keresztény egységet megjelenítő magyar uralkodó életművét.

A megemlékezés-sorozathoz csatlakozott a magyar kormány, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a Nagyváradi Egyházmegye és a Debreceni Egyetem is.

- Szent László kiemelt szerepe, élete, tettei olyan értékeket hordoznak, amelyek lehetőséget nyújtanak a hallgatók megszólítására. A tervezett, magyarságot összefogó felsőoktatási projekt, valamint tudományos, régészeti, genetikai kutatások, konferenciák mind-mind ezt a célt szolgálják majd – mondta a tájékoztatón Jávor András.

A Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese kiemelte: az intézmény képzési lehetőséget teremt a magyar diaszpóra tagjainak – többek között – anyanyelvi és angol nyelvű távoktatási formában, ami erősítheti a magyar identitást és a magyar örökség ápolását egyaránt, hiszen az intézménynek üzenete van a világ magyarsága számára.

- A Debreceni Egyetem a maga eszközével, lehetőségeivel járul hozzá a Szent László-évhez, többek között különböző szakok, szakirányú képzések elindításával – mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes, aki a zarándoklattal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az népeket, nemzeteket köthet össze, és az évekkel ezelőtt kezdeményezett Szent László gyalogos zarándoklat tudományos alapját, történelmi vonatkozását is feldolgozták már. Ebben a munkában az egyetem hallgatói – csakúgy, mint a szervezői és egyéb munkálatokban – is részt vesznek.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában