Helyi közélet

2017.03.30. 20:01

Kilencmillió az induló vállalkozásoknak

Debrecen - Újabb lehetőségek adódnak a vállalkozások továbbfejlesztéséhez a Hiventures Zrt. által.

Debrecen - Újabb lehetőségek adódnak a vállalkozások továbbfejlesztéséhez a Hiventures Zrt. által.

A Hiventures Állami Kockázati Tőkealap-kezelő támogatásával indult országos startup roadshow vette kezdetét, amelynek a Debreceni Egyetem is otthont adott március 30-án. A szervezők azzal a céllal szervezik ezeket a rendezvényeket, hogy a helyi vállalkozásokkal megismertessék a lehetőségeiket az inkubációtól, a tőkebevonáson át, a nemzetközi piacra lépésig.

Dr. prof. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora elmondta, a városban sok vállalat működik, amelyeknek szüksége van a pénzintézetek és a támogatók segítségére. Az egyetem ebből a szempontból egyedi a magyarországi felsőoktatási intézmények között, ugyanis saját innovációs központot működtetnek. Ez segíti a hallgatók vállalkozásainak a beindítását, ha azoknak megfelelő és korszakalkotó ötleteik vannak, amelyek előrelendíthetik mind az egyetem, mind a város munkáját.

Tőkealap az államtól

Simon Katalin, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese kijelentette, hogy az állam immár biztosítja a kockázati tőkét, ami 30 milliárdos tőkealapot jelent. Ebből adódóan a Hiventures Zrt. szabadabban tudja felkeresni azokat a cégeket, amelyekbe érdemes pénzt fektetni, majd kamatoztatni azt.

Fotó: Derencsényi István

- A startup cégek egyre inkább érdekeltek Debrecenben - jelentette ki Barcsa Lajos alpolgármester. – Ez azt eredményezi, hogy aki a Debreceni Egyetemen tanul, majd itt marad, az hasznosítani tudja a megszerzett tudását. Ez a városnak is jó, mivel minél több vállalat működik, annál több pénz folyik be az iparűzési adókból, amit jóléti fejlesztésekre tudunk fordítani. Debrecen így egyre vonzóbb lesz a fiatalok számára, valamint a tanulók utánpótlását is elősegíti. Az Új Főnix Tervből 10 milliárd forintot csak az oktatásra fordítunk, ami biztosan meghozza a gyümölcsét. Emellett már vannak olyan fejlesztések a városban, amelyek a vállalkozások számára is vonzóvá teszik a várost. Egyre több irodahelyiség van, ott van a foglalkoztatási paktum, valamint az önfoglalkoztatási támogatás is. Ezekkel mind arra ösztönözzük a lakosságot, hogy igenis merjenek vállalkozni – tájékoztatott az alpolgármester.

Három termék, számtalan esély

Kisgergely Kornél, a Hiventures Zrt vezérigazgatója felvilágosított arról mindenkit, hogy a MFB leányintézeteként 50 milliárd forintot használhatnak fel a vállalkozások megsegítésére. – 20 milliárd forintot az MFB finanszíroz, míg a további 30 milliárdot Európai Uniós pénzből tudjuk garantálni. Cégünknek három terméke van, az inkubációs, a magvető és a startup kockázati alap. Az inkubációs termékünkkel, amely 9 millió forintos támogatást jelent, a teljesen friss, induló vállalkozásokat tudjuk támogatni. A magvető termékünket azok a vállalkozások vehetik igénybe, akik már túl vannak a 12 hónapos inkubáción, vagy már jelen vannak a piacon. Őket maximum 150 millió forinttal tudjuk támogatni, míg az utolsó csoport már a nemzetközi piacon való megjelenést segíti 150 és 500 millió forint közötti összeggel – ismertette a finanszírozás alapjait a vezérigazgató, majd hozzátette, hogy az általuk kínált lehetőségekkel a külföldön tanuló magyar diákokat is haza lehet csábítani.

Katona Bence, a Hiventures Zrt. befektetési vezérigazgató-helyettese elmondta, Debrecenben minden adott ahhoz, hogy sikertörténetek születhessenek a megálmodott ötletekből. – 2017. február 1. óta lehet jelentkezni a programunkba, és eddig 202 megkeresésünk volt, ebből 3 esetben már meg is született a befektetési döntés. Jelen pillanatban azt szeretnénk elérni, hogy a jelentkezéstől számított három hónapon belül döntés születhessen minden jelentkező esetében, valamint azt, hogy a finanszírozás is megtörténjen. A mostani számítások szerint az inkubációs termékünkkel éves szinten 100, az magvetővel 20-25, valamint a startup kockázati alappal évi 10-12 vállalkozást tudjunk segíteni. Hozzá kell tennünk, hogy ez a lehetőség nem egy támogatás, hanem befektetés, tehát azt jelenti, hogy a cégekben részesedést vásárolunk, így nekünk is van egy minimális beleszólásunk a dolgok menetébe. A siker azonban a vállalkozást elindító csapatban rejlik – hangsúlyozta.

HBN-BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában