Helyi közélet

2017.03.27. 12:58

Jadviga párnája a POSZT versenyprogramjában

Debrecen - A Csokonai Színház Jadviga párnája című előadása is bekerült a POSZT idei versenyprogramjába.

Debrecen - A Csokonai Színház Jadviga párnája című előadása is bekerült a POSZT idei versenyprogramjába.

A XVII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szervezői ma tették nyilvánossá a tizennégy meghívott előadás listáját. A Závada Pál-regényből készült debreceni adaptáció az Örkény István Színház, a Budapesti Operettszínház, a Gyulai Várszínház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Vígszínház és a Weöres Sándor Színház egy-egy produkciója mellett jutott be a nagyszínpadi előadások sorába. A három szerző által több mint hatvan év alatt lejegyzett szövevényes családtörténet, Osztatní András és Palkovits Mária Jadviga házasságának letaglózó története. Két ember elhallgatásokra és távolságtartásra épülő kapcsolatának meséje. De nemcsak egy napló, hanem részletekbe menően pontos korrajz is. Egyszerre szerelem-, család- és falutörténet.

A Jadviga szerepében osztatlan sikert arató Sárközi-Nagy Ilona szerint: „egy színésznek, egy társulatnak fontos, hogy megmutassa magát minél szélesebb közönség előtt, a POSZT pedig a legalkalmasabb hely erre. Megtiszteltetés, hogy ott lehetünk. Remélem, hogy igazi fesztivál lesz, olyan, amilyenre régről emlékezem, ahol a szakmaiság és a találkozások jó hangulata kerül előtérbe”. A Mezei Kinga rendezte előadás díszletét Ondraschek Péter, a jelmezeit Bodor Kata tervezte.

Váró Kata Anna így írt az előadásról a Műút hasábjain: „Az ágy közös / A párna nem” — sommázták nem egyszer Pilinszky János Életfogytiglanjának soraival Závada Pál 1997-es regényét, aminél majd’ két évtized távlatából sem lehetne találóbban összefoglalni Osztatní András és Palkovits Mária Jadviga házasságát. Ez a boldogtalan frigy és a közben kialakuló szerelmi háromszög adja Mezei Kinga rendezésének a gerincét. Nagy érzelmek jelennek meg a színen, de minden tele van csalással és öncsalással, elfojtással és kimondatlansággal, ami eleve magában hordozza a boldogtalanságot és a pusztulástörténetet, következésképpen pedig egy család (az Osztatní szlovákul azt jelenti: utolsó, maradék) utolsó ágának kihalását.”

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének javaslata alapján 2016. április 11. és 2017. március 5. között Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső színikritikus válogatta a 2017. június 8. és 17. között megrendezésre kerülő POSZT Versenyprogramjába bekerülő színházi előadásokat.

A Jadviga párnáját legközelebb ma, a DESZKA Fesztivál nyitónapján, illetve a POSZT első napján, június 8-án láthatja a közönség.

- Vajland Judit -


„Fontos önmagunkba bújni, kutatni, hogy kik vagyunk, ez az ember egyik legfontosabb szerepe emberségében.”

 

Bemutatták a Jadviga párnáját pénteken a Csokonai Színházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában