Helyi közélet

2017.03.30. 07:39

Erős gazdaság mellett lehet igazán sikeres a sport

Debrecen - Debrecen polgármestere vallja, mindennek az alapja az erős gazdaság, ami nagyban befolyásolja a sport hatékonyságát, sikerességét. Papp László a Hajdú-bihari Naplónak adott interjújában elmondta, miben látja annak az okát, hogy a város élcsapatai visszább estek a korábbi évekhez képest, elárulta, miért kapott a DHK másfélszer annyi támogatást, mint tavaly, milyen felújítások várnak a Hódosra és a Gázvezeték utcai salakstadionra, illetve mi volt az irányvonal akkor, amikor a költségvetés során a sportra szánt összeget osztották el.

Debrecen - Debrecen polgármestere vallja, mindennek az alapja az erős gazdaság, ami nagyban befolyásolja a sport hatékonyságát, sikerességét. Papp László a Hajdú-bihari Naplónak adott interjújában elmondta, miben látja annak az okát, hogy a város élcsapatai visszább estek a korábbi évekhez képest, elárulta, miért kapott a DHK másfélszer annyi támogatást, mint tavaly, milyen felújítások várnak a Hódosra és a Gázvezeték utcai salakstadionra, illetve mi volt az irányvonal akkor, amikor a költségvetés során a sportra szánt összeget osztották el.

Túlzás lenne azt állítani, hogy sikerekben gazdag lett volna az elmúlt időszak a debreceni csapatok, sportolók számára. A látványsportágakban a korábban élcsapatnak számító egyesületek már nem számítanak meghatározó gárdáknak. Miben látja a visszaesés okát?

Papp László: Amikor értékeljük ezt az időszakot, azaz az elmúlt évtizedet, akkor azt is fontos tudni, hogy valójában a debreceni klubcsapatok közül a DVSC-TEVA volt az, amelyik sorra szerezte a bajnoki címeket, illetve ért el nagy sikereket. Ha a női kézilabdát nézzük, akkor a 90-es évek után a 2010-es, 2011-es esztendő volt kiemelkedő. Megváltozott a világ az egy évtizeddel ezelőtti helyzethez képest. 10 éve még nem volt OB I-es vízilabdánk, MOL Ligában szereplő jégkorongcsapatunk, tehát akkoriban lényegében leszűkült az élsport a DVSC gárdáira. Azóta nagyon jelentős infrastruktúra-fejlesztés történt a városban, új uszodát és jégcsarnokot építettünk és működtetünk, ezáltal megnyílt a lehetőség a szereplésre több csapatsportág előtt. Ezzel a sansszal jól éltek a hokisok, akik az elmúlt idényben és idén bronzérmet szereztek a Magyar Kupában, illetve mindkétszer negyedikek lettek a MOL Ligában. A női kézilabdában az elmúlt évek építkezése okán sikerült előrébb lépnünk: tavaly bejutottunk a legjobb négy közé a bajnokságban, ami részvételt ért a nemzetközi kupában, most pedig sikerült kiharcolni a Magyar Kupában a Final Fourba kerülést. Szerintem a DVSC-TVP javuló tendenciát mutat a közelmúlthoz képest. Az elmúlt évek viszonylatában a vízilabdában stagnálás állt be, de ez a sportág kakukktojás a debreceni sportéletben. Komoly történelme, hagyománya nincs, de lévén, hogy megvan hozzá az infrastruktúra és szponzori pénz is érkezik a DVSE-hez, a legfelsőbb osztályban működhet a klub. A város legfontosabb sportága a futball. Bár tavaly bronzérmesek voltunk, most nagyon nehéz időszakot élünk, és ebben szerepet játszik az is, hogy megváltozott körülöttünk a világ. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy jól alkalmazkodtunk-e az átalakult helyzethez? Örökké nem lehetünk a csúcson, de mindenki nehezen éli meg, hogy a csapat nem az elvárások szerint teljesít. Ennek ellenére azt gondolom, a jövő nem lehet kérdéses. Egyáltalán nem számolok a kiesés lehetőségével. Az a feladatunk, hogy a legfőbb tanulságokat levonjuk az elmúlt szezon történéseiből, s megújult erővel vágjunk neki a következő idénynek. Összességében tehát továbbra is erős a debreceni sport, csak most nem a foci van elől, hanem a kézilabda és a jégkorong.

Sokak véleménye szerint a debreceni városvezetés – hasonlóan több nagy településhez – anyagilag még jobban odaállhatna az élcsapatok mögé.

Papp László: Amikor polgármester lettem, az önkormányzati ciklus filozófiai fundamentumát abban határoztam meg, hogy mindennek az alapja – beszéljünk sportról, városfejlesztésről, kultúráról vagy éppen oktatásról – az erős gazdaság. Enélkül nem tudunk fenntartható módon sikeres sportot csinálni. Eljátszhatunk a gondolattal, hogy évről évre a város – talán még kicsit erőn felül is – többet invesztál a sportba, de ezzel csak pillanatnyi, de nem fenntartható sikereket érhetünk el. Például azt a beruházás-fejlesztési alapot, amivel az új munkahelyteremtő beruházásokat támogatjuk, és évi 500 millió forintot tesz ki, azt költhetnénk a sportra is. De felelősen gondolkodnánk akkor, ha ezt az 500 milliót nem a város jövőjébe fektetnénk? Három éven belül a Debrecenbe csábított cégek elkezdenek termelni, dolgozni és foglalkoztatni, s ez nagy kihatással lesz a sportra, hiszen a rendezvények iránti érdeklődés szorosan összefügg a fizetőképességgel, a munkahelyek számával. Sőt, a jól teljesítő, komoly gazdasági erőt képviselő cégeket meg lehet szólítani sportszponzoráció, támogatás érdekében.

Polgármesterré választása után azt mondta, súlyozni kell a debreceni sportélet szereplőit, ezért két alakulatot, a DVSC futball- és a DVSC női kézilabdacsapatát részesítik majd előnyben az anyagi támogatások terén. Idén viszont mást mutatnak a költségvetési adatok: a legnagyobb összeget – a tavalyi évhez képest másfélszer több pénzt, 45 millió forintot – a DHK kapja, az élvonalbeli női kézilabdások támogatása nem változott (40 millió), ahogy a DVSE-é sem (30 millió), míg a Loki futballcsapának a felére, azaz 20 millió forintra csökkent a patronálása. Mi az átrendeződés oka?

Papp László: A DHK-nak ítélt összeg azért ilyen magas, mert Tao-s fejlesztések is lesznek a jégcsarnokban, ehhez pedig önerő kell. A csapat effektív támogatása nagyjából 30 millió forint, a fennmaradó összeget a belső infrastruktúra, többek között az öltözők és a lelátók fejlesztésére fordítja az egyesület. Ebben a felsorolásban a DVSC futballcsapatának 20 millió forint jut, viszont ezt még kiegészítjük 40 millió forintos marketing forrással, amelyhez számítsunk még hozzá a Labdarúgó Akadémiának szánt 30 millió forint költségvetési támogatást, így a végösszeg 90 millió lesz.

A tavalyi költségvetéshez képest idén összesen közel 25 millió forinttal több jut a tömegsport és a sportszervezetek támogatására. A támogatás elosztásakor mik voltak az irányelvek?

Papp László: Ez több összetevőből áll. Egyrészt szeretnénk hatékonyabban és jobban működtetni azokat a közösségi sportlétesítményeinket, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak. Nem szabad elfelejteni, hogy megváltozott az iskolafenntartási pozíciónk, és amit korábban ingyen oda tudtunk adni a különböző egyesületeknek, azokért a létesítményekért most már a a tankerületnek bérleti díjat kell kérnie. Nagyobb támogatást kívánunk adni a kisebb sportszervezeteknek, akik ezekből a pénzekből bérelhetnek például tornatermet.

Mindig nagy hangsúlyt fektetnek a sportlétesítmények fejlesztésére. Idén milyen beruházások várhatók ezen a téren?

Papp László: A már említett Debreceni Jégcsarnok mellett a Hódos Imre Sportcsarnokban is lesz fejlesztés, továbbá jövőre tervezzük a Debreceni Sportuszoda bővítését. A DVSC Kézilabda Kft.-vel együttműködve a Hódosban a szociális blokkok felújítása, illetve a lelátó bővítése és a székek piros-fehérre cserélése van napirenden. 2018-ban elindítjuk azokat a munkálatokat, melyek keretében a pallagi labdarúgó akadémián három kisebb méretű műfüves pálya csarnokfedést kap, így majd télen is lehet edzeni rajtuk. Szintén tervben van egy kézilabda-munkacsarnok építése, ami úgyszintén Pallagon kerül kialakításra. S van egy olyan beruházási terv, amit a Debreceni Egyetem terjesztett elő: nevezetesen egy tenisz utánpótlás akadémia létrehozása, amit az egyetem területén alakítanánk ki kormányzati támogatással.

A Gázvezeték utcai salakmotor-stadionban megkezdődtek a munkálatok, „ráncfelvarráson” esik át a tribün és környéke, illetve tervben van a lelátók befedése. Hosszú távon mik az elképzelések: az egész stadion renoválása, vagy esetleg egy új, akár több technikai sportágat is befogadó létesítmény építése?

Papp László: Azzal nem kell számolni, hogy építünk egy új salakmotor-pályát, de a jelenlegi stadion fejlesztése mindenképpen célunk. Kis lépésekben tudunk haladni, mindig a legszükségesebb megoldásokat lépjük meg, s szeretnénk komfortosabbá, igényesebbé tenni a stadiont a szurkolók számára. Az idei költségvetésben 10 millió forint támogatás szerepel a munkálatokra, amelyek már elkezdődtek, de a jövő évben is jut majd pénz a korszerűsítésre. Sokan féltették a stadiont, de egyáltalán nem érzem veszélyben a létesítményt. Az elmúlt években volt egy lakossági tiltakozó a pálya működtetésével kapcsolatban, akivel annyira elfajult a vita, hogy megkérdőjeleződött a stadion üzemeltetése is. Én ezt nem érzem fairnek, hiszen a salakmotor-stadion évtizedek óta a Gázvezeték utcán működik. Aki ott él, illetve a közelébe költözik, annak pontosan tudnia kell, mivel jár ez a szomszédság. Teljes mértékben támogatom, hogy ez a sportág fennmaradjon és fejlődjön, nyilván a város lehetőségeihez mérten.

Az elmúlt évtizedekben megszokhattuk, hogy világeseményeknek adott otthont a cívisváros. Ebben az évben is lesznek nagy sportrendezvények Debrecenben?

Papp László: A 3x3-as kosárlabda ismét visszatér: ősszel rendezzük az U18-as Európa-bajnokság és a World Tour Masters meccseit a Nagytemplom előtt. Vannak még további tárgyalásaink nemzetközi sporteseményekkel kapcsolatban, de más konkrétumról még nem tudok beszámolni. Viszont kiemelt sportesemény lesz Debrecenben a férfi kézilabda Magyar Kupa április 14-én és 15-én megrendezendő négyes döntője, majd a következő héten az úszó országos bajnokság, ami kvalifikációs verseny lesz a budapesti világbajnokságra. Nyugodtan kijelenthető, hogy a honi férfi kézilabdás elit, illetve a magyar úszó társadalom a jövő hónapban Debrecenbe költözik.


Papp László, Debrecen polgármestere egy hosszabb interjút adott a Hajdú-bihari Naplónak. A beszélgetés gerincét – nem véletlenül – a DVSC labadrúgócsapata adta, így az interjú első részében a Lokit érintő kérdéseket közöljük. A cívisváros első embere őszintén elmondta, mi a véleménye a piros-fehérek körül kialakult helyzetről, válaszolt arra a pletykára, miszerint a városvezetés akarta Leonel Pontest a gárda kispadjára, illetve elárulta, mit gondol a többségi tulajdonos, Szima Gábor munkájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában