Falat kell törni a helyi vállalkozók és a DVSC között

Akt.:
Papp László, Debrecen polgármestere nyilatkozott a Hajdú-bihari Naplónak
Papp László, Debrecen polgármestere nyilatkozott a Hajdú-bihari Naplónak - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Papp László, Debrecen polgármestere egy hosszabb interjút adott a Hajdú-bihari Naplónak. A beszélgetés gerincét – nem véletlenül – a DVSC labadrúgócsapata adta, így az interjú első részében a Lokit érintő kérdéseket közöljük. A cívisváros első embere őszintén elmondta, mi a véleménye a piros-fehérek körül kialakult helyzetről, válaszolt arra a pletykára, miszerint a városvezetés akarta Leonel Pontest a gárda kispadjára, illetve elárulta, mit gondol a többségi tulajdonos, Szima Gábor munkájáról.

A DVSC futballcsapatának szereplése szinte állandó beszédtémát szolgáltatott az elmúlt fél évben, most pedig pláne, amikor a kiesés elől menekül a Loki. Sok szurkoló szerint az önkormányzatnak mint tulajdonosnak, erőteljesebben bele kellene szólnia a klub irányításába.

Papp László: Megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint igen, mások szerint nem. A városvezetés 2001-ben hozott egy döntést, amivel Szima Gábort és az ő gazdasági érdekkörét többségi tulajdonosi pozícióba engedte. Én ehhez alkalmazkodom. Az az együttműködés, amiben az egyik fél nyomást gyakorol a másikra, az nem jó. Szerintem az az értelmes párbeszéd, hogy ha problémát látunk, azt megvitatjuk és megpróbáljuk egymást meggyőzni a megoldás érdekében. A debreceni közvélemény végigkövette az elmúlt bő két évben azokat a konfliktushelyzeteket, amelyek a tulajdonosok között voltak. Mi mindig csak akkor szólaltunk meg a nyilvánosság előtt, amikor tényleg nem volt már más lehetőség. Most teljesen normális az együttműködés a kisebbségi és a többségi tulajdonos között. Azok a döntések, amelyek az elmúlt időszak alatt születtek, konszenzus alapján hozott döntések. Persze, lehet vitatkozni, hogy jó vagy rossz döntések születtek, de a szándék mindenképpen az volt, hogy a debreceni futballt előrébb mozdítsuk.

Az utóbbi időszakban több kritika is érte a Debreceni Labdarúgó Akadémián zajló munkát.

Papp László: Ha megnézzük az első csapat összetételét, akkor azt nyugodtan megállapíthatjuk, hogy valami hiányzik a nemzetközileg is elismert debreceni utánpótlás-nevelésből. Az elmúlt években kevésbé tudunk számítani a saját fiatal tehetségeinkre, mint korábban. Annak ellenére, hogy tavasszal két saját nevelésű labdarúgó, Kóródi Nándor és Barna Szabolcs is bemutatkozott a Lokiban, idáig az volt a tendencia, hogy csak nagyon-nagyon korlátozott mértékben számítottak az első csapatnál a feltörekvő fiatalokra. Sok-sok évvel ezelőtt elindult az a folyamat, még az előző vezetőedző időszakában, hogy nem preferencia a fiatal helyi játékosok beépítése a DVSC-nél. Ez lehet, összefügg azzal, hogy hajszoltuk az eredményeket, és kevésbé foglalkoztunk a jövő építésével. Elképzelhető, hogy most nem lennénk a 10. pozícióban, ha az elmúlt években mondjuk egy bronzérmet „elengedünk”, vagy akkor, amikor az ötödik helyre értünk be a végelszámolásnál, akkor azt mondtuk volna, legyünk hetedikek, de adjunk lehetőséget azoknak, akikben tehetséget látunk. Ezt hibának érzem, de még egyszer hangsúlyozom: szakmai kérdésekbe nem szólok bele, csak magánvéleményt alkotok.

Említette, hogy nem szól bele szakmai kérdésekbe a Lokinál. Mégis az a pletyka járja, hogy a városvezetés erőltette rá az akaratát a többségi tulajdonosra a portugál szakembereket illetően, beleértve a vezetőedző, Leonel Pontes alkalmazását.

Papp László: Természetesen eljutott hozzám is ez a hír, ami nagyon rossz megközelítése a dolgoknak. A történet ott kezdődött, hogy az akadémiánál szakmai frissítést akartunk, és az volt a tulajdonosi koncepció, hogy magasan jegyzett futballközegből érkezzen az új szakember és csapata. Herczeg András hívta el Magyarországra és mutatta be nekem, illetve a DVSC s az Egyetem vezetésének Luis Castrót, aki korábban előadást tartott a Debreceni Futballegyetem elnevezésű egyetemi rendezvényen. Így került képbe Castro, akit konszenzus alapján fogadott el a három tulajdonos. Leonel Pontes kiválasztásakor több edző is számításba jött, a DVSC vezetése több trénert is meghívott. Magam is meghallgattam a holland és a portugál pályázót, s egyöntetű vélemény alakult ki a tulajdonosok között, hogy Pontessel dolgozzunk együtt a továbbiakban.

Korábban azt nyilatkozta, hogy Szima Gábor személyében jó tulajdonosa van a klubnak, nála jó kezekben van a Loki. Most is így gondolja?

Papp László: A csapat teljesítménye nem feltétlenül a tulajdonos futballról alkotott véleményén múlik. Azt gondolom, többségi tulajdonosként Szima Gábor a lehetőségeihez képest ma is a legtöbbet teszi a csapatért. Láthatjuk azt, hogy különböző klubokhoz milyen pénzek, mekkora támogatások áramlanak: beszélhetünk a Fradiról, a Videotonról, de akár még a Haladásról vagy a Honvédról is. De hiába gondolja azt bárki, hogy valaki kívülről parancsoljon rá a szponzorokra, mert Debrecennek is járna valami. Teljesen racionálisan, tárgyilagosan látva a helyzetet azt gondolom, nekünk magunknak kell megteremtenünk azokat a feltételeket, hogy a mi klubunk támogatása, szponzorációja sokkal nagyobb legyen, s ezáltal jobb eredményeket tudjunk elérni. Ezért mondtam azt, hogy nekünk érdemes a debreceni gazdaságba fektetni, mert innen tudjuk visszaforgatni a pénzt a cívisvárosi futballba és sportéletbe. Annak nincs realitása, hogy Szombathelyről, Veszprémből, Kaposvárról vagy Győrből akarja valaki támogatni a Lokit. Mindenkinek megvan a saját érdekeltsége, elköteleződése, lokálpatriótizmusa a saját városa iránt. Ez létezik Debrecen esetében is, hiszen működik a női kézilabdánál, jégkorongnál és vízilabdánál, csak egyelőre a fociban nem, de hiszem, hogy idővel át fogjuk törni azt a falat, ami még megakadályozza mindezt. Ez is az egyik motiváció a város gazdaságfejlesztése tekintetében.

A város vezetőjeként feladatának érzi, hogy vállalkozókat győzzön meg a debreceni sportélet képviselőinek támogatásáról. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott ezen a téren?

Papp László: Bevallom, polgármesterként sok kört futottam ebben az ügyben, de nem sok segítséget kaptam, hogy bővüljön a támogatói kör. Én tettem azt a nyilatkozatot, hogy hiszek annyira a debreceni vállalkozókban, hogy érzelmileg kötődve a Lokihoz, át tudjuk törni a falat. Az idő múlásával rájöttem, egyedül nekem sem megy.

A cívisek nagy lokálpatriótának tartják magukat, a szponzoráció terén mégsem tapasztalnak ebből sokat a debreceni egyesületek. Egy érdekes adalék: a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatát a gyémánt fokozatú szponzortól a kisebb támogatókig összesen 90(!) vállalkozás segíti, míg ugyanez az adat (a klub honlapja szerint) a DVSC futballcsapatánál a 20 szponzort sem éri el. Miben kellene változtatnia a klubnak, hogy több támogatóra tegyen szert?

Papp László: A focin kívül más sportágakban nem vagyunk sikertelenek. Lehet, a polgármesternek az is a dolga, hogy erősítse a kapcsolatot a helyi vállalkozások és a klubok között, de nem vagyok klubigazgató, pr- vagy éppen marketingfelelős a DVSC-nél. Ha én ülnék valamelyik pozícióban, akkor egészen biztosan eszembe jutna, hogy mondjuk havonta, esetleg kéthavonta olyan összejöveteleket szervezzek, amivel erősebbé tehetem a Lokihoz való érzelmi kötődést. Ne csak a mérkőzésekre járjanak azok, akikre szponzorként számítunk, hanem legyenek részesei az igazi klubéletnek! Van egy gyönyörű stadionunk, elkészült a Red and White nevű szurkolói klubként működő létesítmény, azaz remek helyszínekből lehet válogatni, ahol a támogatók, illetve szponzorálásra képes nagyvállalkozók találkozhatnának, beszélgethetnének a játékosokkal, edzőkkel, klubvezetőkkel. Sőt, meghívnám ezeket az embereket idegenbeli mérkőzésekre, szerveznék hozzá egy buszt, amivel nem nehézség nekik elutazni egy-egy ilyen programra. Érezniük kell a törődést, s azt, hogy a klub nemcsak elvár, hanem szolgáltatást is nyújt, mint ahogy teszik ezt a női kézilabdánál.

– Boros Norbert –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .