Helyi közélet

2017.03.21. 12:59

Előbb felavatták, majd helyére tették a szakáli harangot

Körösszakál - Ausztriából érkezett román nemzetiségű magyar településre az új harang.

Körösszakál - Ausztriából érkezett román nemzetiségű magyar településre az új harang.

A település ortodox templomának megrepedt nagyharang javítására Ionut Teodor Negrau körösszakáli ortodox tisztelendő pályázati támogatást igyekezett szerezni. Az elnyert összeg azonban kevésnek bizonyult, de az összegről nem mondtak le. A gyülekezet elhatározta, hogy a megrepedt harang helyett újat készíttetnek.

A már elnyert pénz felhasználását átkérték új harang öntésére, amire az engedélyt megkapták. A munkára a megfelelő árajánlat Ausztriából, Innsbruckból, a híres Grassmayr harangkészítőtől érkezett. A harangöntő mester eljött a településre, megnézte, hova kell készíteni a harangot, miután a feltételekben megegyeztek a tisztelendő úrral, a mester a vállalt határidőre elkészítette és leszállította Körösszakálra az új, 325 kilogrammos harangot. Az új harangot nemrégiben ünnepélyes keretek között Siluan atya a Magyarországi Ortodox Egyházak püspöke ünnepélyes keretek között felszentelte. Ezután következett a két harang cseréje, amely nem kis feladat elé állította az egyházközség tagjait. A körösszakáli ortodox hívek javaslatára felkérték a Püspökladányban lakó Burzuk Imre vállalkozót, aki, mint régi szakáli lakos, térítésmentesen ,nagy darujával elvégezte a harangok cseréjét. Ebbe bekapcsolódtak az osztrák harangöntő mester cégének szakemberei is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában