Helyi közélet

2017.03.04. 10:07

A fiatalok is őrzik a furtai hagyományokat

Furta - A közmunkaprogramban is továbbviszik a népművészeti értékeket.

Furta - A közmunkaprogramban is továbbviszik a népművészeti értékeket.

A kis bihari település hímzése egyike az elfogadott népi hímzéseknek. Ennek érdekében a falusiak mindent megtesznek, hogy ezt a hagyo­mányt fenntartsák. A házakban és a hivatalokban még ma is megszokott díszítőeszköz a furtai hímzéssel ellátott terítő, párna, de a ruhákon is gyakran visszaköszönnek ezek a motívumok.

Hímeznek, zenélnek

A településen egy ideje már működik hímzőkör, illetve citeraegyüttes is. Ezek irányítására jött létre a Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület.

– A szervezet neve onnan ered, hogy ennek a hölgynek a nevéhez fűződik a hímzésünk. A kultúrház is az ő nevét viseli. A hímzőköri tagok hetente gyűlnek össze alkotni. A citeraegyüttesünk régi tagjai közül bár már sokan meghaltak, szerencsére a fiata­lokat is érdekli ez a hangszer, és szívesen csatlakoznak az 1973-ban alakult együtteshez. Inkább az a gond, hogy a fiatalok gyakran amiatt hagyják abba a hímzést vagy a citerázást, hogy elkerülnek máshová iskolába. De már az is pozitív dolog, hogy érdeklik őket településünk hagyományai – mondta Krucsó Antal polgármester.

A közmunka egyik eleme

Mint kiemelte, nemcsak az ügyes, vállalkozó kedvű emberek hímeznek a településen, hanem a közmunkaprogram egyik eleme is ez. Az asszonyok terítőket, blúzokat, szoknyákat, ruhákat, táskákat is díszítenek. – Ők azok a fiatalok, akik amellett, hogy dolgoznak, értéket teremtenek, még a hagyományokat is továbbviszik.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában