Helyi közélet

2017.02.15. 07:54

Torgyán

<em>Chilei cseresznye, kisgazda párt, polgár kormány, mezőgazdasági miniszter, tojásdobás Debrecenben, Torgyán doktor – mindez már csak múlt, emlék. </em> Kovács Zsolt írása.

Chilei cseresznye, kisgazda párt, polgár kormány, mezőgazdasági miniszter, tojásdobás Debrecenben, Torgyán doktor – mindez már csak múlt, emlék. Kovács Zsolt írása.

Eltemették kedden Torgyán Józsefet, az ismert, vidéken a kilencvenes években legismertebb politikust. És ezzel örökre elbúcsúztunk Magyarország rendszerváltozás utáni időszakának az emberek tudatába legmélyebben bevésődött politikusi egyéniség megszemélyesítőjétől. Túlsúlyos termetének, sajátos arcvonásainak, egyedi hanghordozásának emléke az őt ismerő generációkkal száll sírba majd egyszer.

Volt szava, tevékenysége, tekintélye. Ehhez komoly politikusi és emberi tartás is párosult. Ugyanakkor megvolt benne a tisztelet és az alázat is. Sokfelé feltűnt, jómagam is többször találkoztam vele. Testőrök vették körül, kocsikonvojba beépített terepjárón repítették egyik faluból a másik városba, csak hivatalosságokkal érintkezett szinte, ám mindig odament a kordon túloldalán lévő „rajongóihoz”. Mindez együtt adta a politikusi imázsát.

Őt is elérte azonban a politikusok végzete, betöltötte küldetését, túlhaladott rajta az idő. Visszavonult, vagy visszavonultatták? Már mindegy, nagyon régen történt. Újak vannak helyette, új filozófiával, újraértelmezett tekintéllyel, más tevékenységgel és sajátos tartással…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában