Helyi közélet

2017.02.07. 12:24

Ösztönző lehet a gyereknek, ha nagy teret kap a döntésben

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A jutalmazás hatékony, ha az az önállóság és felelősség növelését szolgálja.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A jutalmazás hatékony, ha az az önállóság és felelősség növelését szolgálja.

Az elmúlt napokban több mint hétszázezer általános iskolás diák vehette kezébe a félévi bizonyítványát. A január a félév végi hajrá mellett sok szülő és gyerek számára a „sorsdöntő” középiskolai felvételi miatt is különösen megterhelő időszak – olvasható a K&H Bank közleményében.

Általános iskolai képzésben a 2015/16-os tanévben – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – 745 ezer gyerek tanult, míg a középiskolák nappali rendszerű képzéseiben 451 ezer fő. A jelenlegi tanévet 210-210 ezer gimnáziumi és szakgimnáziumi, valamint 100 ezer szakközépiskolai tanuló kezdte meg.

Tudatosítani a különóra értékét

A népszerű gimnáziumokba való bejutásért komoly verseny folyik. Ennek érdekében sok szülő a gyerekkel együtt plusz terhet vállal, aminek pénzügyi vonzata is van. „Az iskolán kívüli különórák, felkészítők jelentette ráfordítás egy hosszútávú tervezéshez kapcsolódó befektetés. Ezt fontos a gyermekekben is tudatosítani, részben azért, hogy saját céljaikért hatékonyabban tudjanak megküzdeni, másrészt pedig azért, mert ezt egy fontos mintája a majdani felnőtt életnek is, amikor komoly döntéseket fokozott felelősséggel kell meghozni” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a bank kommunikációs igazgatója.

A befektetés fogalmának bevezetése mellett a motiválás is fontos. Tíz év feletti gyermekek már rendszeresen foglalkoznak a pénz fogalmával és annak értékével. Ezt tanácsos az ő életükkel is összekapcsolni, párhuzamba állítani. Van család, ahol utazás, laptop, megemelt zsebpénz jár egy-egy kimagasló eredményért, van, ahol a maximális teljesítményért való küzdés természetes. „Ösztönözzük a gyermekeket azzal, hogy nagyobb teret engedünk neki a pénze elköltésében és beosztásában. Magyarázzuk el, hogy a sikeres felvételivel egy új korszakba lép, amikor már felelnie kell a döntéseiért. Érdemes már a félév környékén, „próbaként” rábízni a gyerekre egyes pénzügyi döntések meghozatalát” – mondta el Lázár Cseke Éva szakpszichológus.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában