Helyi közélet

2017.02.21. 15:41

Jogerős ítélet Debrecenben a „török üzletemberek” ügyében

Debrecen, Téglás - Enyhítette az elsőfokú bíróság ítéletét a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az esetében, akik török üzletembernek kiadva magukat, 2016 februárjában kifosztottak egy idős házaspárt Tégláson.

Debrecen, Téglás - Enyhítette az elsőfokú bíróság ítéletét a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak az esetében, akik török üzletembernek kiadva magukat, 2016 februárjában kifosztottak egy idős házaspárt Tégláson.

A Debreceni Törvényszék az elsőrendű vádlott büntetését 3 és fél évről 1 év börtönre, a másodrendű vádlott büntetését 2 évről 1 év javítóintézeti nevelésre mérsékelte. Egyebekben helybenhagyta a Debreceni Járásbíróság határozatát. A bíróság első fokon 2016. szeptemberében mondta ki bűnösnek G.I.-t és G.S-t a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, társtettesként elkövetett kifosztás bűntettében. Az elsőrendű vádlottat 4 évre Magyarország területéről is kiutasította.

A tényállás szerint a vádlottak 2016. február 15-én Debrecenben a Faraktár és Luther utcák kereszteződése közelében szólítottak le egy idős férfit. A másodrendű vádlott azt mondta, hogy török üzletemberek, egy kiállításon voltak az általa „igazgató úrnak” nevezett elsőrendű vádlottal. Hozzátette, hogy a náluk lévő, egymillió forint értékű - a valóságban 200 ezer forintot érő - tárgyakat nem akarják visszavinni Törökországba, azokat egy nyugdíjasnak akarják ajándékozni. Egyben felajánlotta, hogy az árukat a sértettel együtt hazaviszik Téglásra. A vádlottak fellépésükkel és az elmondottakkal megnyerték az idős férfi bizalmát. A sértett otthonába érve az idős férfi segítségével a dobozokat felvitték a lakásba és közölték: csupán 300 ezer forint készpénzre lenne szükségük, amiből repülőjegyet tudnak venni Törökországba. Ez elől a házaspár elzárkózott, mivel nem akartak semmit sem vásárolni, így kérték, vigyék vissza a tárgyakat. Az idős férfi felajánlotta, hogy egy laptopot megvesz 30 ezer forintért, ezt ki is fizette. Az elsőrendű vádlott azt mondta, hogy a tárgyakért kis ajándékot is elfogadnak. Az asszony ekkor a hátsó szobában elővett egy dobozt, benne egy arany pecsétgyűrűvel és karkötővel. Ez idő alatt a másodrendű vádlott magához vette a számítógépasztal fiókjában hagyott 90 ezer forintot. Az elsőrendű vádlott cukorbetegségére hivatkozva többször kiment a konyhába inni, a szobák és a konyha között szabadon járkált, így tudta ellopni az ékszereket. Miután a két vádlott a pénzt és az ékszereket eltulajdonította, a kifizetett laptoppal együtt sietve lepakolták a „kiállítási tárgyak” jó részét. A házaspár a két férfi távozását követően vette észre, hogy kifosztották őket.

A Debreceni Törvényszék az elsőfokú bíróság tényállását megalapozottnak találta, a tanács szerint a bíróság kifogástalanul lefolytatta a bizonyítási eljárást és eleget tett ügyfelderítési kötelezettségének is.

A törvényszék indoklásában elhangzott: a két vádlott a 80 éven felüli sértettek figyelmetlenségével, óvatlanságával élt vissza: kihasználták, hogy koruknál fogva a házaspár nem tudta kordában tartani az otthonukban zajló eseményeket.

A két vádlott egyébként 2 – 2 millió forint óvadék ellenében került szabadlábra, ezt amint bevonultak, visszakaphatják. Ha azonban nem kezdik meg büntetésük letöltését, az óvadék az államra száll.

A bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a két vádlott büntetlen előélete mellett azt, hogy az idős párnak okozott 180 ezer forintos kárból 150 ezer forintot megtérítettek, illetve a tárgyaláson bocsánatot kértek a sértettektől, akik ezt el is fogadták.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában