Helyi közélet

2017.02.09. 17:17

Döntés még nincs, folytatják a vitát

Debrecen - Változtatásokat javasoltak a közmunkások foglalkoztatásában a paktum tagjai.

Debrecen - Változtatásokat javasoltak a közmunkások foglalkoztatásában a paktum tagjai.

Az idén először rendezték meg a Foglalkoztatási Paktum legfőbb tanácsának, a Foglalkoztatási Fórum ülését a Megyeházán csütörtökön. A tanácskozáson egyhangúlag elfogadták a Fórum ügyrendjét. Az eseményt Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke, az irányító csoport elnöke vezette.

Esélyegyenlőséget

A Foglalkoztatási Paktum 2016-ban jött létre a „Hajdú-Bihar Megyei foglalkoztatási megállapodás, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködése” elnevezésű projekt keretében. Céljuk, hogy csökkentsék a munkavállalók hátrányát, növeljék az álláshelyek számát, versenyképessé tegyék a vállalkozásokat, illetve esélyegyenlőséget szeretnének az álláskeresők között. A stratégiatervet decemberben kezdték kidolgozni. Az ülésen elhangzott, hogy az első három évben szeretnék összekapcsolni a gazdasági és a foglalkoztatási fejlesztéseket, hangsúlyozni az együttműködést az érintett szereplők között, integrálni a részben támogatott programelemeket. Mindezt a vállalatok munkaerőigényére alapozva szeretnék végezni.

Cél a munkaerőpiac

A stratégiatervben többek között az is szerepel, hogy a különböző képzések után minél több közmunkást juttassanak a munkaerőpiacra. Ez a törekvés főleg a fiatalok miatt fontos, ugyanis, ahogy azt Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője kijelentette, nem hagyhatják, hogy az emberek egész életükben közfoglalkoztatottak legyenek. Nekik jelent előrelépési lehetőséget a most kidolgozott oktatási rendszer, amelyben 130 új képzést indítanak, kiemelt figyelemmel a hiányszakmákra. – A közmunkások mellett azokat is meg kellene szólítani, akik még csak nem is regisztráltak munkanélküliként. Jelenleg ez a legnehezebb feladat, mert őket toborozni nem lehet, így a csoport tagjainak feltérképezése nem eléggé sikeres. Ugyanakkor a vállalatoknak konkrétabb igényekkel kellene jelentkezni, hogy a képzési centrumok ahhoz tudjanak alkalmazkodni – fejtette ki álláspontját Tapolcai Zoltán.

A stratégiatervet és a végrehajtást szolgáló akciótervet a tagok nem fogadták el, változtatásokat javasolnak. Ezeket egy nyolc tagú munkacsoport állítja össze a hétfőn tartandó gyűlésükön.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában