Helyi közélet

2017.01.10. 07:35

Víz nélkül maradtak a fagyban

Debrecen - Nem mindenütt ment tönkre a vízóra, sok helyen csak a vezeték fagyott el.

Debrecen - Nem mindenütt ment tönkre a vízóra, sok helyen csak a vezeték fagyott el.

Mintegy 150 bejelentés érkezett a Debreceni Vízmű Zrt.-hez a hét végén vízórák, illetve vezetékek elfagyása miatt, s még hétfőn délelőtt is 15-en telefonáltak hasonló ok miatt. (A cég Debrecen mellett 33 településen szolgáltat.) Kérdésünkre, hogy milyen gyorsan tudják a hibát elhárítani, Ányos József vezérigazgató a következőket mondta: minden fogyasztási helyen még aznap, de általában 4 órán belül a helyszínen voltak. Szombaton két szerelőpár dolgozott az órák cseréjén, vasárnapra a sok bejelentés miatt megduplázták négy szerelőpárra. Debrecenben összesen 52 vízórát cseréltek, vidéken 25-öt. Szerencsére ugyanis nem mindenütt ment tönkre a vízóra, sok helyen csak a vezeték fagyott el.

Még aznap, de általában 4 órán belül a helyszínen voltunk.

Ányos József

Eltérő árakon

– A 33 vidéki településen az órák lefagyása miatti csere bruttó 14 ezer 20 forintba, Debrecenben 21 ezer 375 forintba kerül a felhasználónak. A különbséget jórészt az okozza, hogy a kis településeken helyben lakik a cserét végző munkatársunk, a nagyvárosban viszont hatalmas területet kell bejárniuk a kollégáknak, s a hétvégi teljes műszakos foglalkoztatás is emeli a költséget. Az említett összeg a legkisebb méretű órák ára, jellemzően ez van használatban. A nagyobb óráknál az ár is növekszik. A vízmű munkatársai vittek magukkal készpénzfizetési számlatömböt, így a helyszínen mindenki tudta rendezni a költséget – fogalmazott a vezérigazgató. Megjegyezte még, hogy bár az óra nem a fogyasztók tulajdona, a megóvásáról mindenkinek gondoskodnia kell. Cégük a hideg évszak közeledtével rendszeresen felhívja ügyfelei figyelmét, hogy az elfagyás megelőzésére takarják le textillel, illetve feltétlen fedjék le az órát tartalmazó aknát.

A csaknem 50 megyei településen szolgáltató Tiszántúli Regionális Vízmű Zrt.-hez a hét végén csaknem 230 bejelentés érkezett elfagyásokról – kaptuk az információt a szolnoki székhelyű cégtől. Ezek közül hétfőig a püspökladányi üzemvezetőség területén 59, a komádiéban 30, a balmazújvárosiéban 55, a nyíradonyiban pedig 43 elfagyott vízmérő cseréje történt meg. A bejelentések kapcsán folyamatosan igyekeztek intézkedni, de kisebb torlódások előfordulhattak – tudatta velünk a zrt. A sápi esetre is rákérdeztünk, a következő választ kaptuk: – A településen január 6-án 2 bejelentés érkezett fagyott mérővel kapcsolatosan. Kollégáink a bejelentésre kivonultak, és közölték a befizetendő díjakat. Mivel a felhasználó a költségeket hétfőre tudta vállalni, így hétfőn lett lecserélve a mérő, amennyiben be tudták fizetni a költségeket.

Ismereteink szerint ezzel valószínűleg nem volt gondjuk, de azzal igen, hogy a hét végén nem lehet csekkel fizetni.

A megyében valamivel több mint 183 ezer felhasználónak szolgáltató TRV Zrt. a fagyott lakossági vízmérők cseréjét egységes díjszabással bruttó 20 ezer forintért végzi el – tudtuk meg. A közületi felhasználóknál, nagyobb méretű vízmérő elfagyásánál, külön kalkuláció szerint adják meg a díjakat.

A hideg pincékben is

Az elfagyás leggyakoribb okaira is rákérdeztünk. Eszerint a tartós hideg komoly károkat okozhat a vízmérőaknában, illetve a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, ha a szükséges védelmet a felhasználó nem alakította ki. Az aknánál az jelenti a gondot, hogy ha nincs a helyén az aknafedél, vagy az akna felülről és alulról, vagy oldalról nem megfelelően szigetelt, így a fagy bejuthat. Nemcsak az aknákban, hanem a fűtetlen pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek a vízmérők, és bekövetkezhet az elfagyás, ha a pincék ablakai nincsenek bezárva, vagy töröttek az üvegek.

HBN–SZK, ÉP


Amit érdemes tudni!

A tél beköszönte előtt megfelelő szigeteléssel kell ellátni a vízmérőakna belső felületét (oldalfalak és mennyezet). A szigetelőanyagnál fontos, hogy az nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből, ilyen például a hungarocell. Az aknafedő lap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni kell. Nem lehetnek hézagok, ahol a hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedő lapot szintén hőszigetelő anyaggal érdemes ellátni. Ha az ingatlant nem használják, akkor a házi ivóvízvezeték-hálózatot szakszerűen vízteleníteni kell. Ajánlott az ingatlant rendszeres időközönként ellenőrizni vagy ellenőriztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában