Helyi közélet

2017.01.12. 14:52

„Ma fejet hajtunk…” - A doni áldozatokra emlékeztek Debrecenben

Debrecen - A doni áttörés áldozataira emlékeztek katonák és civilek csütörtökön a debreceni Honvédtemetőben.

Debrecen - A doni áttörés áldozataira emlékeztek katonák és civilek csütörtökön a debreceni Honvédtemetőben.

Dr. Lippai Péter, a Bocskai lövészdandár parancsnokhelyettese emlékeztetett: a második magyar hadsereg 1942-43-as hősies küzdelme örökre bevésődött a magyar történelembe; a szovjet frontra szállított több mint 200 ezer katonából 120 ezer sebesült meg súlyosan, vesztette életét, tűnt el vagy esett hadifogságba. – Ezért is kell évről évre méltó módon megemlékezni róluk, akik kötelességből, és nem dicsőségből indultak harcba – tette hozzá az ezredes.

– A hamarjában összetoborzott hadsereg frontra szállítása 1942 nyarára fejeződött be, majd elfoglalta állásait a számára kijelölt folyószakaszon. A katonáknak Voronyezs felé törve, sokaknak harcok árán kellett eljutni a Don partjára, és tartani a várostól délre, a folyó vonalánál a mintegy 200 kilométer hosszú frontvonalat. A 207 ezer fős seregtest az akkori magyar haderő harmadát jelentette. Bár a katonák az akkor legkorszerűbb fegyvereket kapták, a meglevő készlet mintegy felét, felszereltségük ennek ellenére messze elmaradt a német, de még a szembenálló szovjet fél felszereltségétől is. A német hadvezetőség által kilátásba helyezett pótlás is késett, vagy sohasem érkezett meg. A 2. magyar hadsereg sem létszámban, sem fegyverzetben nem volt alkalmas egy ilyen hosszúságú frontszakasz védelmére, ennek ellenére, a katonák fél éven keresztül teljesítették kötelességüket, tartották a frontvonalat”- idézte fel az eseményeket az ezredes.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában